Državni tajnik Zvonko Milas posjetio je hrvatsku zajednicu u New Yorku. Sudjelovao je na sv. misi u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela na Manhattanu.

U nedjelju, 21. listopada 2018. održana je sv. misa u župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela koju je predvodio župnik, fra Nikola Pašalić. Poslije sv. mise održan je godišnji banket hrvatske zajednice na kojem je prisustvovao velik broj župljana.

Prema riječima fra Nikole Pašalića u župi se okuplja oko 1500 obitelji, koji na sv. misu, kao i na razna događanja hrvatske zajednice, dolaze s područja saveznih država New Yorka, Connecticuta, New Jerseya, Delawarea, Marylanda i Pennsylvanije. 

Nakon godišnjeg banketa održan je radni sastanak s hrvatskim iseljenicima.

U ponedjeljak, 22. listopada 2018. u prostorijama Hrvatskog radija, državni tajnik Zvonko Milas je u sklopu intervjua, kojeg je vodio gospodin Boris Miketić, sve iseljene Hrvate pozvao na zajedništvo i suradnju u programima usmjerenim na podršku projekata i raznih mjera namijenjenih Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

Istog dana delegaciju Središnjeg državnog ureda dočekao je i župnik američke župe Most Precious Blood, pater Vedran Kirinčić. Hrvatska katolička misija bl. Ivan Merz, koja djeluje unutar župe Most Precious Blood, osnovana je 1971. Tijekom posjeta župi održan je kratki sastanak s predstavnicima folklornog društva Hrvatska ruža, hrvatske klape i učiteljicama hrvatske nastave, a u sklopu kojeg je Milas ukazao na modele i načine suradnje, odnosno podrške njihovim brojnim aktivnostima.

Posjet hrvatskoj zajednici u Astoriji nastavljen je sastankom tijekom kojeg su predstavnici hrvatskih klubova predstavili svoje klubove, područja djelovanja i aktivnosti. Milas je istaknuo važnost poznavanja područja djelovanja i aktivnosti klubova, kao i upoznavanja predstavnika istih o programima Središnjeg državnog ureda, putem kojih je moguće ostvariti suradnju te zajedničkim djelovanjem nadograditi i nadopuniti postojeće, kao i kreirati buduće aktivnosti.

Predstavljen je i pilot projekt Registar hrvatskih subjekata Hrvata izvan Republike Hrvatske, a djelatnici Središnjeg državnog ureda pružili su savjete za razna statusna pitanja, kao i pitanja povratka u Republiku Hrvatsku.

Uz izaslanstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, susretima i sastancima s hrvatskim zajednicama u New Yorku prisustvovale su Lara Romano, zamjenica veleposlanika Republike Hrvatske u Washingtonu i Lidija Babić, konzulica.
Autor: CroExpress Datum objave: 25.10.2018.