Na ovo pitanje odgovara na svom blogu “Projekt Njemačka” Drago Jukić, njegovatelj iz Njemačke.

Današnja tema je Wohngeld i kako ga izračunati u određenom gradu. Već dugo vam pišem i zato želim pokriti i ovu temu za koju smatram da ima puno interesa. 


Što je Wohngeld?


Wohngeld je vladina naknada za osobe koje imaju niska primanja da bi mogli imati koliko toliko dobar život. To je jedna od socijalnih nakana, stoga se određeni uvjeti za dobivanje te pomoći moraju ispuniti.

Pravilo je, da biste se kvalificirali za stambenu naknadu, ne možete primati nikakve druge socijalne naknade, poput naknade za nezaposlene koju vam daje zavod za zapošljavanje. 


Postoje dvije vrste naknade za Wohngeld


Podrška za najam (Mietzuschuss)

Ako se nalazite u najmu, možete zatražiti podršku za najam (Mietzuschuss) tako da vam se pokriju troškovi najma i režija koje morate plaćati.

Podrška za održavanje kuće (Lastenzuschuss)

Ako kojim slučajem posjedujete kuću, možete se prijaviti i za stambenu naknadu kako bi vas država podržala u troškovima koje imate. Ovo vam može pomoći u pokrivanju troškova hipoteke ili u održavanju kuće.


Koji su uvjeti za Wohngeld?


Da biste uopće mogli dobivati Wohngeld, morate ispuniti sljedeće uvjete:

Ako kojim slučajem primate jednu od ovih naknada, onda nećete imati pravo na Wohngeld

Međutim, vaš se zahtjev može razmotriti ako bi vam primanje stambene naknade onemogućilo potrebu za podrškom iz drugih naknada.


Zahtjev za dohotkom (Wohngeld kalkulator)


Prema ovoj tablici koju nam je pripremio koju su nam pripremili kolege iz Amerike  (2021.)., možete saznati koliko možete maksimalno imati primanja da biste dobili pravo na Wohngeld. Ako vas zanima koje ste Mietstufe, otiđite jednostavno na stranicu koju vam nudim i stavite svoj grad (općinu) – link se nalazi ovdje.

br. osoba u kućanstvuMietstufe IMietstufe IIMietstufe  IIIMietstufe IVMietstufe VMietstufe VI  
1961€999€1.034€1.071€1.100€1.128€
21.314€1.367€1.417€1.468€1.510€1.550€
31.605€1.665€1.721€1.779€1.826€1.871€
42.133€2.197€2.255€2.314€2.362€2.406€
52.438€2.508€2.572€2.636€2.689€2.738€

Koliku ću stambenu naknadu dobiti?


Hoćete li ispunjavati uvjete za stambenu naknadu, kao i mogući iznos koji biste potencijalno mogli dobiti, ovisi o broju ljudi u vašem kućanstvu, cijeni vaše najamnine ili hipoteke i ukupnom mjesečnom prihodu vašeg kućanstva.

Stambena naknada obično se odobrava na 12 mjeseci i uplaćuje unaprijed na račun u banci u kojoj ste prijavljeni. 

Nakon završetka razdoblja prava, morat ćete se ponovo prijaviti. To biste trebali učiniti dva mjeseca unaprijed kako biste bili sigurni da neće doći do prekida plaćanja.


Kako se prijaviti za Wohngeld?


Da biste dobili Wohngeld, morate se prijaviti na Wohngeldbehörde  – uglavnom bude u Rathausu gdje vadite i prijavu boravka

Morat ćete ispuniti obrazac i dokazati da ispunjavate uvjete, obično pružajući neke od sljedećih dokumenata:

Uglavnom vam se poštom dobije odgovor jeste li ispunili sve uvjete. Ako kojim slučajem ne ispunjavate uvjete, poslat će vam obrazloženja i pomoć što raditi u tom slučaju.

Uglavnom ovdje možete vidjeti kako vam formular izgleda. 

Ja sam pronašao online formular koji je grad Nürnberg napravio. Savjetovao bih vam da odete na njega, prevedete ga u Google prevoditelju na svoj jezik i pogledate što vam je sve potrebno. Oni koji žive u Nürnberg-u, mogu ga automatski ispuniti. Link je ovdje.

Ja se nadam da sam vam uspio sve objasniti. Tema nije baš jednostavna, ali uz par savjeta s moje strane sve bude puno jednostavnije. 

#ostaniznatiželjan i nemoj predavati nepotpune zahtjeve, nauči što je potrebno za dobiti Wohngeld


Autor: CroExpress Datum objave: 21.02.2021.