Hrvati u Srbiji upriličili su 23. po redu Festival bunjevačkih pisama u Subotici, koji je održan proteklog vikenda.

Ovaj tradicionalni festival, posvećen čuvanju i promociji bunjevačke glazbene baštine, okupio je mnoge talentirane izvođače iz Hrvatske i Srbije.

Najviše priznanje, nagradu za najbolju skladbu ovogodišnjeg festivala, po ocjeni stručnog žirija, zaslužila je pjesma pod nazivom “Bit će mojih Bunjevaca”. Autor ove izvanredne skladbe je Stjepan Knežević, a izvedbu su briljantno interpretirali Tamburaški sastav “Žeteoci” i Stjepan Rudinski – Ruda iz Osijeka.

Josip Francišković dobio je drugu nagradu žirija za svoju skladbu “Ti si moj život”, koju je izvela Marija Kovač. Treće mjesto pripalo je Draženu Ševerdiji, autoru pjesme “Ima jedna pisma”, koju su izveli ansambl “Hajo” i klapa “More”.

Publika je imala svoju riječ i glasovala SMS porukama. Prema mišljenju publike, najbolja pjesma festivala bila je “Di si da si volim te”, čiji je autor Nikola Vujić, a izvedbu je oduševljavajuće izveo tamburaški ansambl “Amanet”.

Posebna nagrada za najbolji neobjavljeni tekst koji je uglazbljen za ovogodišnji festival dodijeljena je Alisi Vukov za pjesmu “Sanjala sam”.

Najbolji aranžman na festivalu potpisuje Dalibor Zavođa za pjesmu “Dunavom”, koju su izveli Luka Samardžić i Kaptolački tamburaši.

Ponosno možemo istaknuti da je najbolja debitantica ovogodišnjeg festivala Sanja Peić Gavran, koja se predstavila s pjesmom “Malo zrno očenaša”. Također, titulu najbolje interpretatorice odnijela je Tamara Štricki Seg, koja je izvela pjesmu “Povratak na salaš”.

Na festivalu je ukupno izvedeno 14 novih autorskih pjesama, u duhu tradicijske glazbe bunjevačkih Hrvata u Bačkoj. Nastupili su izvođači iz Srbije i Hrvatske, među kojima su bila i troje debitanata. Sve izvođače pratio je Festivalski tamburaški orkestar HGU “Festival bunjevačkih pisama”, pod ravnanjem Mire Temunović.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg festivala bila je Općina Kaptol iz Požeško-slavonske županije, čija je podrška rezultat višegodišnje uspješne suradnje s njihovim međunarodnim Festivalom tamburaških pjesama “Zlatni glas Zlatne doline”, na kojem također nastupaju izvođači iz Vojvodine.

Nakon središnjeg programa, u “Tamburaškoj kući”, sjedištu HGU “Festival bunjevačkih pisama”, svečano je otvoren “Tamburaški klub”. Prostor je otvorila županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić. Projekt je financiran iz programa prekogranične suradnje, a partner HGU-a bila je Javna ustanova Pleternica iz Hrvatske.


Autor: CroExpress Datum objave: 27.09.2023.