Mreža žena Australije i Novoga Zelanda do sada je već iznjedrila niz uspješnih poslovnih suradnji, stvorila nova i ojačala stara prijateljstva.

U studenome 2019. godine, u organizaciji Australsko-hrvatske gospodarske komore Novoga Južnoga Walesa i veleposlanice Republike Hrvatske za Australiju i Novi Zeland, Betty Pavelich, u Canberri je održan prvi skup uspješnih Hrvatica Australije i Novoga Zelanda. Skupu je nazočilo stotinjak žena iz skoro svih australskih saveznih država i iz Novoga Zelanda. Iako prvi, za skup se tražilo mjesto više.

Već na tom prvom okupljanju organizatorice, veleposlanica Betty Pavelich i tajnica Australsko-hrvatske gospodarske komore Novoga Južnoga Walesa Sonja Palic, istaknule su da je glavni cilj skupa umrežavanje žena iz Australije i Novoga Zelanda, podjela iskustava i suradnja.

Potreba za time ukazala se iz dva smjera: iz općepoznate činjenice da su žene još uvijek znatno rjeđe zastupljene na čelnim položajima u vladama, korporacijama i općenito na vodećim mjestima organizacija, te da su australski Hrvati međusobno nedovoljno povezani i nerijetko neupućeni u to što se događa u hrvatskoj zajednici u susjednoj saveznoj državi, katkada čak i u susjednom gradu.

Na kraju izuzetno uspješna dva i pol radna dana na skupu u Canberri, na kojem je sve vrijeme vladalo iznimno toplo, srdačno i pozitivno okuženje, organizatorice su se obvezale da će nastaviti raditi na povezivanju Australki i Novozelanđanki hrvatskoga podrijetla te da će se u studenom 2020. održati drugi skup uspješnih Hrvatica.

Virtualna skupina za potporu

A onda se dogodila svjetska pandemija, koja je Australiju fizički izolirala od ostatka svijeta, ali i međusobno njezine savezne države. U novim okolnostima, u kojima se većina Australaca našla u lockdownu, radeći od kuće, u situaciji u kojoj su se posebno male i obiteljske tvrtke našle u egzistencijalnim problemima, inicijatorice ženskog umrežavanja odlučile su pokrenuti virtualnu skupinu za potporu.

Prvi online sastanak održan je u svibnju i od tada se održava redovito svakoga mjeseca. Od virtualne subotnje kave ubrzo se pretvorio u redovite mini-konferencije na kojima organizatorice svakoga mjeseca predstavljaju uspješne žene iz druge australske savezne države, a nakon radnoga dijela slijedi diskusija te kratko neformalno druženje.

Na mjesečnim okupljanjima govori se o uspjesima Hrvatica u svim domenama javnoga i društvenoga života, od politike, preko bankarstva i zdravstva, do obrazovanja, znanosti i umjetnosti. Mreža žena Australije i Novoga Zelanda do sada je već iznjedrila niz uspješnih poslovnih suradnji, stvorila nova i ojačala stara prijateljstva.

Zbog čega su ova druženja važna?

Važno je naglasiti nekoliko činjenica zbog kojih su ova druženja važna. Prvo, to su jedina redovna okupljanja Hrvat(ic)a iz cijele Australije i Novoga Zelanda. Drugo, cilj je ukazivanje na prisutnost naših ljudi u svim gospodarskim granama, od industrije do visokog obrazovanja, i njihovih postignuća. Treće, organizatorice mreže uistinu su postigle okruženje u kojem se žene međusobno podržavaju. I na kraju, mreža australskih i novozelandskih Hrvatica redovito privlači nove članice, čime se mreža širi, na dobrobit cijele dijaspore u ovome dijelu svijeta.

Mreža okuplja poduzetnice, vlasnice tvrtki, Hrvatice na istaknutim položajima u vladinim i nevladinim institucijama, voditeljice/predsjednice lokalnih organizacija, znanstvenice s australskih sveučilišta, istaknute javne osobe i sve veći broj umjetnica iz svih područja umjetnosti, od slikarstva do filma i glazbe. Međutim, vrata Mreže Hrvatica Australije i Novog Zelanda otvorena su svim ženama koje žele pridonijeti hrvatskoj zajednici u ovom dijelu svijeta, bez obzira na to što rade i čime se bave.

Dopuste li pandemska ograničenja njegovo održavanje, sljedeći, drugi po redu, skup planiran je za ožujak 2021.


Autor: CroExpress/Jasna Novak Milić Datum objave: 19.10.2020.