Autor: Z.S./The Canadian Press
Thomas Lukaszuk, član parlamenta kanadske pokrajine Alberte, doživio je poraz na nutarstranačkim izborima Progresivne konzervativne stranke Alberte. Lukaszuk se kandidirao za predsjednika stranke, a poznat je po tome što je, kako su to prije nekoliko mjeseci prenijeli hrvatski mediji, ‘ponudio 100.000 radnih mjesta Hrvatima’.
Podsjetimo, Lukaszuk je u ožujku prema hrvatskim medijima reagirao na tvrdnje kanadskih radničkih udruženja da stranci zauzimaju poslove na kojima bi trebali raditi Kanađani. Rekao je da su inozemni radnici prijeko potrebni u Alberti. Najavljeno je tada da će u Alberti biti otvoreno više od 400.000 radnih mjesta, od čega će Kanađani moći popuniti 75 posto toga broja, pa je zaključeno da Lukaszuk Hrvatima – nudi 100.000 radnih mjesta. 
Na unutarstranačkim izborima ove stranke pobijedio je Jim Prentice sa 77 posto glasova, dok je Lukaszuk bio treći sa 11 posto, iza Rica McIvera, koji je dobio postotak više. ‘Uradio sam najbolje što sam mogao pod ovim okolnostima. Nastavit ću služiti građanima Alberte na bilo koji način’, napisao je kasnije na Twitteru.
Jim Prentice uskoro će prisegnuti za premijera Alberte. Najavio je čistku u vladi koja je izgubila kredibilitet zahvaljujući brojnim skandalima. 

Datum objave: 07.09.2014.