Nijemci nisu bili previše oduševljeni nošenjem maski, ali većina se pridržava tog pravila, pogotovo jer su kazne pooštrene i kreću se od 50 do nekoliko stotina eura. 

S porastom broja zaraženih koronavirusom i dolaskom hladnijih dana, sve više europskih zemalja uvodi stroža pravila i kazne. Što čeka Hrvatsku, na koje ćemo se zemlje ugledati, te kada se uvodi obveza nošenja maski na zatvorenom.

U mreži Prvog HRT-a o tome govorile su epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Tatjana Nemeth Blažić, Žakline Troskot iz Nacionalne udruge ugostitelja i dopisnik Hrvatskog radija iz Njemačke Srećko Matić.

Epidemiologija Nemeth Blažić rekla je da je obveza nošenja maski u javnim zatvorenim prostorima i danas na snazi.

  • – Ne preporuka već obveza. Sada se govori o obvezi nošenja maski u ugostiteljske prostore, kada se ne jede ili ne pije, te prilikom ulaska u objekt, rekla je.

Istaknula je da važna epidemiološka situacija, i broj novooboljelih koji je od kraja ljeta u porastu.

  • – To su visoke brojke i zahtijevaju uvođenje dodatnih mjera ili pojačavanje postojećih, dodala je.

Matić je rekao kako su maske u Njemačkoj postale obavezne u ugostiteljskim objektima, još od ljeta.

Nijemci nisu bili previše oduševljeni nošenjem maski, ali većina se pridržava tog pravila, pogotovo jer su kazne pooštrene i kreću se od 50 do nekoliko stotina eura.

Istaknuo je i da su u brojnim gradovima komunalne vlasti već izrekle dosta kazni zbog nenošenja maski, te da je čak bilo i agresivnih situacija, pogotovo u vlakovima, kada je morala intervenirati i policija.

  • – Od 21 sat do 6 sati ujutro na nekoliko frekventnih mjesta u gradu vlada i zabrana prodaje alkohola, a od 23 do 6 ujutro i zabrana konzumiranja alkohola. Smatra se da bi ta mjera mogla demotivirati ljude da izlaze i da se druže, rekao je.

Troskok je rekla kako smatra da mjera obveznog nošenja maske ne bi trebala biti problem jer je i njima u interesu doprinijeti smanjenju broja novooboljelih.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 06.10.2020.