Autor: Hina/CroExpress
Hrvatska će zadržati sposobnost ratnog zrakoplovstva, poručio je danas predsjednik Republike Ivo Josipović nakon posjeta Zapovjedništvu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) i pritom za tjedan dana najavio prve preliminarne rezultate istrage o nedavnom padu MiG-a 21 u Donjoj Lomnici.
‘Ja sam uvjeren i osobno ću se zalagati za to da Hrvatska zadrži i zadržat će sposobnost ratnog zrakoplovstva, što znači da ćemo i pitanje aviona riješiti na odgovarajući način, bilo potpuno samostalno što bi bila najbolja opcija, bilo zajedno s nekim od partnera u NATO savezu’, izjavio je Josipović u vojarni ‘Pukovnik Marko Živković’ na Plesu.

Uz Josipovića su na Plesu bili ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general zbora Drago Lovrić koje je s ustrojem i zadaćama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upoznao njegov zapovjednik, general bojnik Dražen Šćuri. Predsjednik Republike potom je obišao Eskadrilu borbenih aviona i upoznao se s tijekom remonta zrakoplova Mig-21, a obišao je i dežurni borbeni dvojac HRZ i PZO-a u sustavu zaštite zračnog prostora.

‘Vidjeli ste – iako su materijalni resursi, zrakoplovi i helikopteri, nešto stariji, posebice zrakoplovi – da su dostatni i da Hrvatska može i izvršava sve one zadaće koje su potrebne – od Air policinga nadalje i do 2024. godine imamo zaštićen naš zračni prostor’, rekao je Josipović nakon obilaska.

Sada, dodao je, slijedi donošenje odluke o tome hoće li Hrvatska zračni prostor nadzirati samostalno ili s partnerima. ‘Konačna odluka se odlagala upravo zato da se stekne najpogodniji trenutak za odluku s obzirom na proračunska sredstva i činjenicu da zrakoplovstvo zaista i košta’, kazao je.

Na pitanje o uzrocima pada MiG-a u Donjoj Lomnici nije htio govoriti, kazavši kako će rad povjerenstva koje istražuje nesreću biti vrlo brzo gotov. ‘Ja naravno pratim što se događa i redovito me izvješćuju, ali naravno ne možemo improvizirati sa zaključcima. Danas tjedan dana će biti sjednica Vijeća za obranu i na toj sjednici će biti prezentirani prvi preliminarni rezultati’, rekao je.

Pričekajmo rezultate istrage i onda ćemo moći reći u kakvom su stanju zrakoplovi, da li je riječ o tehničkoj pogrešci, teoretski možda i o ljudskoj pogrešci, ili je riječ o nepredviđenom događaju, dodao je.

‘Sve opcije su otvorene i danas prejudicirati i odgovarati na ovakvo pitanje rekao bih bilo bi i neodgovorno’, ustvrdio je.

Datum objave: 25.08.2014.