Autor: Z.S./EBRD

Hrvatska je jedina zemlja kojoj se ove godine predviđa pad realnog BDP-a. A u 2015. ćemo, ako se ostvare predviđanja, imati najmanji rast od svih u svojoj regiji.

Hrvatska je u izvješću Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) smještena u regiju Centralna Europa i Baltik, zajedno sa Estonijom, Mađarskom, Latvijom, Litvom, Poljskom, Slovačkom i Slovenijom. ‘S izuzetkom Hrvatske, gdje se kontrakcija nastavlja i prognoza ostaje nepromijenjena, cijela regija gleda prema rastu investicija na godišnjoj razini, iako predominantno u javnom sektoru’, stoji u izvješću.

Kako piše, Mađarska i Poljska su u prvoj polovici godine zabilježile snažan rast. Mađarski je uglavnom temeljen na izvozu i vladinim privremenim mjerama, a poljski rastom privatnog sektora. Najveći rast u ovoj regiji trebale bi imati Latvija (3,2%) te Litva i Poljska (3%). Hrvatska bi trebala zabilježiti minus od 0,5%. Za 2015. godinu svim zemljama se predviđa rast, čak i Hrvatskoj (0,5%). Najveći bi trebale imati Litva (3,4%) i Poljska (3,3%).

Ako uspoređujemo Hrvatsku sa susjednim zemljama, jedina kojoj se predviđa pad u 2014. godini je Srbija (-0,5%). BiH se predviđa rast od 0,2%. No, Srbiji se u 2015. predviđa rast od 2%, a BiH od 2,7%, što je mnogo više od Hrvatske. 

>>> Istraživanje: Evo zašto emigriramo baš u Kanadu, Švedsku, Njemačku…

Datum objave: 18.09.2014.