Plasmanom na završni turnir Lige nacija, hrvatska nogometna reprezentacija je došla u priliku osvojiti prvi trofej u povijesti, ali i bogatu novčanu nagradu.

Utakmica će se odigrati u Rotterdamu s početkom u 20:45. Hrvatska reprezentacija ulazi u ovaj susret bez svog najboljeg obrambenog igrača Joška Gvardiola, koji zbog ozljede ne može nastupiti. Također, bit će lišena usluga najboljeg igrača i strijelca SS HNL-a, Marka Livaje, koji je odlučio napustiti reprezentaciju nakon gnjusnih ispada navijača na Rujevici, kako ne bi bio dodatni teret ambicijama Vatrenih.

Unatoč tome, naši reprezentativci su spremni i motivirani da osvoje prvi trofej u svojoj povijesti. Sigurno je da će imati veliku podršku navijača koji su već sinoć počeli pristizati u velikom broju iz domovine i iz svih dijelova Europe.

Hrvatsku u danas protiv Nizozemske čeka četvrto polufinale na velikim natjecanjima u povijesti. Do sada je jednom prošla dalje, a dva puta zapela u polufinalima.

“Vatreni” su u polufinalu bili uspješni na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji porazivši Englesku nakon produžetaka sa 2-1, da bi u finalu izgubili od Francuske sa 2-4.

U preostala dva polufinala smo izgubili, ali i potom slavili u susretima za broncu.

U Francuskoj 1998. hrvatska vrsta je izgubila u polufinalu od Francuske sa 1-2, da bi u susretu za broncu identičnim rezultatom svladala Nizozemsku.

Koncem prošle godine “Vatreni” su u polufinalu World Cupa izgubili od Argentine sa 0-3, a potom u susretu za broncu porazili Maroko sa 2-1.

Četvrto polufnale imat će večeras protiv Nizozemske. Osim što donosi pobjednički pokal, trijumf u Ligi nacija donosi i bogatu novčanu nagradu.

Za inauguralnu Ligu nacija podijeljeno je 76.25 milijuna eura nagrada, a pobjednici su kući odnijeli 10.5 milijuna eura. Drugoplasirana Nizozemska uzela je 9 milijuna eura, trećeplasirana Engleska dobila je 8 milijuna eura, a Švicarska, koja je završila četvrta – dobila je 7 milijuna eura.

Francuska je za trijumf 2021. dobila 11 milijuna eura.

UEFA nije objavila službene brojke za ovogodišnje izdanje, međutim mogu se očekivati slične novčane nagrade.


Autor: CroExpress Datum objave: 14.06.2023.