Hrvatska će do početka ljeta dobiti dodatnih 747.000 doza Pfizerova cjepiva čime će se kompenzirati nedostatak cjepiva zbog sporije proizvodnje i distribucije AstraZenece, priopćeno je u četvrtak iz Vlade.

BioNTech/Pfizer će u drugom tromjesečju isporučiti EU deset milijuna doza cjepiva, koje su inače bile predviđene za isporuku u drugoj polovici godine, a Hrvatska će od toga dobiti 747.000 doza.

Nakon sastanka Europskog vijeća prošloga tjedna, na kojem je glavna tema razgovora među europskim liderima bila zajednička borba protiv covida te distribucija nadolazećih doza cjepiva, uslijedila je rasprava o sadržaju zaključka Europskog vijeća na razini veleposlanika o raspodjeli 10 milijuna doza Pfizer–BioNTechovog cjepiva.

“Nakon niza razgovora proteklih dana vođenih na razini premijera kao i pregovora na Odboru stalnih predstavnika (veleposlanika) u Bruxellesu za Hrvatsku smo osigurali dodatnih 747 tisuća doza cjepiva Pfizer–BioNTech do kraja lipnja ove godine”, rekao je, kako se navodi u priopćenju, predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Plenković je podsjetio da je stav Hrvatske bio da se u duhu europske solidarnosti treba raspodijeliti dodatne doze Pfizer–BioNTechovog cjepiva, kako bi one zemlje koje su trebale dosad dobiti više doza cjepiva AstraZenece primile više doza Pfizer–BioNTecha i time kompenzirale nedostatak koji se nije mogao predvidjeti zbog sporije proizvodnje i distribucije AstraZenece.

Deset milijuna doza Pfizerova cjepiva, koje će se uslijed dogovora s proizvođačem, pomaknuti iz četvrtoga u drugo tromjesečje ove godine, raspodijelit će se u omjeru: 30 posto za države koje imaju manjak cjepiva, te 70 posto po načelu pro rata među članicama, razmjerno broju stanovnika.

Hrvatska će na ovaj način još snažnije zaštiti zdravlje građana od širenja zaraze koronavirusom te osigurati veću procijepljenost ususret još jedne turističke sezone, poručuju iz Vlade.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 01.04.2021.