Ove godine HKUD Prigorec iz Markuševca ponosno slavi 100 godina aktivnog djelovanja.

U sklopu proslave organiziraju trodnevnu manifestaciju “Šimunski cajti” koja se od 30. lipnja do 2. srpnja održava u Markuševcu. Manifestacija ima raznolik i bogat program, a  posebni gosti su kulturno-umjetnička društva-folklorni ansambli Hrvata izvan Republike Hrvatske koja svoju pripadnost hrvatskom narodu i svoj hrvatski identitet, među ostalim, s puno ljubavi izražavaju kroz glazbeno-scensku izvedbenu umjetnost.

Na Šimunske cajte i proslavu stotog rođendana iz Sjedinjenih Američkih Država u Zagreb dolaze Kulturno-umjetničko društvo-HFS Kardinal Stepinac iz Chicaga i Kulturno-umjetničko društvo-HFS Nova Nada iz Detroita te KUD Graničari iz Fileža iz Austrije.

Suradnja s članovima Prigorca, ali i s mnogim drugim hrvatskim folklorašima, kao i prijateljstva stečena prigodom uzajamnih posjeta i gostovanja, očuvali su se niz godina i ova obljetnica je idealna prilika za  zajedničku proslavu uz predivne zvuke tambure.

Prigoda je to i za sve zaljubljenike u hrvatsku tradiciju da uživaju u  bogatstvu narodnih pjesama i plesova u izvedbi naših Hrvata i njihovih potomaka iz daleke Amerike u petak, 30. lipnja od 19:00 sati kad će zajedno s ZFA dr. Ivana Ivančana iz Zagreba, KUD Vinica i KUD Petar Preradović iz Đurđevca zavladati markuševečkom pozornicom. Nakon nastupa publika će imati priliku uživati i u koncertu tamburaškog sastava Gazde.

U subotu, 1. srpnja program započinju naši folkloraši iz Austrije, KUD Graničari, a bogatstvo hrvatske folklorne baštine predstavit će nam i KUD Brestje i domaćini slavljenici HKUD Prigorec iz Markuševca. Nakon folklornog festivalskog dijela slijedi koncert tamburaškog sastava TIM, piše Glas Hrvatske.

Zadnji dan je rezerviran za koncert glazbenog sastava MILENIJ.

HKUD Prigorec iz Markuševca je za svoj uspješan rad  2019. dobio od tadašnje Predsjednice Povelju Republike Hrvatske, za izniman dugogodišnji doprinos u promicanju kulture i aktivno djelovanje u kulturno-umjetničkom amaterizmu grada Zagreba i Republike Hrvatske, a mi iz Glasa Hrvatske im od srca čestitamo stoti rođendan i želimo još puno glazbe, pjesme, plesa i druženja s čuvarima hrvatske tradicijske kulture diljem svijeta.


Autor: CroExpress/Glas Hrvatske Datum objave: 29.06.2023.