U Hrvatskoj matici iseljenika obilježena je 30. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Paragvaja. Na svečanosti su se okupili predstavnici hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Paragvajske udruge Hrvata i veleposlanstva Paragvaja u Beču.

Veleposlanik Paragvaja u Hrvatskoj, dr. Juan Francisco Facetti, istaknuo je plodonosnu suradnju između dvije zemlje tijekom proteklih 30 godina, posebno ističući važne poveznice među zemljama, uključujući brojnu hrvatsku zajednicu u Paragvaju i Paragvajce koji su se odlučili preseliti u Hrvatsku. Također, naglasio je da Hrvatska i Paragvaj dijele temeljne vrijednosti poput ljudskih prava, demokracije i vjere u gospodarski napredak.

Predsjednik Paragvajske udruge Hrvata, Hugo Estigarribia Villasanti, predstavio je izvještaj o aktualnom stanju i projekcijama budućeg razvoja stanovništva hrvatskog podrijetla u Paragvaju, kao i knjigu “Hrvati u Paragvaju”. Villasanti se zahvalio na podršci koju hrvatska zajednica u Paragvaju uživa od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te je naglasio izniman doprinos Hrvata Paragvaju u povijesti, društvu, kulturi, vojsci i politici. Također, najavio je skoro podizanje spomenika hrvatskim doseljenicima u Paragvaju.

Na svečanosti je nastupio i paragvajski glazbenik, Paula Correa, koji je izveo i djelo Dore Pejačević. Organizatori su se posebno zahvalili Hrvatskoj matici iseljenika na pomoći u ostvarenju i oblikovanju ovog važnog događanja. Ovaj događaj je još jednom potvrdio snažnu povezanost i suradnju između Hrvatske i Paragvaja te je istaknuo važnost hrvatske zajednice u Paragvaju i njenog povijesnog doprinosa.


Autor: CroExpress Datum objave: 19.03.2023.