“Naša su očekivanja, s obzirom da imamo više od 50 posto cijepljene populacije, da to neće biti toliko veliki rast i da neće dugo trajati”, dodao je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, rekao je u četvrtak da Hrvatska trenutno ima najpovoljniju situaciju od svih turističkih zemalja u Europi, a i od mnogih drugih turističkih zemalja.

Na novoj karti raširenosti koronavirusa Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljenoj u četvrtak, Hrvatska je u cijelosti narančasta

“To je jako dobra vijest; za turiste koji dolaze u Hrvatsku pri povratku se ne mogu uvesti nikakve dodatne mjere, a ako uđemo u crveno, onda se mogu uvoditi dodatne mjere uključujući karantenu”, izjavio je Capak za Dnevnik Nove TV.

Izvijestio je kako se zasad ne planiraju nikakve dodatne mjere, postojeće će se produžiti do 15. rujna.

“Sada imamo nešto lošiju situaciju nego u isto ovo vrijeme prošle godine, i četvrti val je počeo ranije nego prošle godine. Naša su očekivanja, s obzirom da imamo više od 50 posto cijepljene populacije, da to neće biti toliko veliki rast i da neće dugo trajati”, dodao je.

Podsjetio je kako su Covid potvrde uvedene za okupljanja veća od pedeset osoba u dalmatinskim i primorskim županijama te za sto u kontinentalnim županijama, dodavši kako još nisu razmišljali da se one uvedu za šoping centre, restorane i kafiće, iako i ta opcija ostaje otvorena i sve se više u Europi primjenjuje.

Razmišlja se i o tome da se potvrde iskoriste za zdravstveni sustav i za sustav socijale. Jer, procjenjuje ravnatelj HZJZ-a Capak, važno je da u zdravstvenom sustavu, kao što pacijenti ne bi trebali zaraziti zdravstveno osoblje, niti ono ne bi trebalo zaraziti njih.

“Upotreba Covid potvrda tu je strahovito važna iako preferiramo da se svi cijepe”, istaknuo je.

“U nekim zemljama EU gdje su uvedene Covid potvrde, razmišlja se o ograničenjima testiranja za asimptomatske osobe, tako da će to biti jedan od mehanizama u Hrvatskoj. Nismo se definitivno dogovorili kada bi to bilo, no u jednom momentu s time treba prekinuti”, rekao je.

Na pitanje o cijepljenju djece Capak napominje kako podržavaju cijepljenje djece od 12 do 18 godina, najprije one s kroničnim bolestima kod kojih je rizik od teškog oblika bolesti veći. 

“Sada razgovaramo o tome i stimuliramo da se cijepe djeca završnih razreda srednjih škola, a onda i srednjih škola u kojima zbog prirode posla kojima se bave, dolazi do kontakta s više ljudi, medicinske, ugostiteljske”, dodao je.

Pozvao je i sve druge koji žele, da dođu na cijepljenje skupa s roditeljima. 

Capak kaže kako se intenzivno razgovara o trećoj dozi, a stav Europe je prilično konzervativan po tom pitanju – većina zemalja EU smatra da treba još malo pričekati.

“Zasad još nemamo postavljenu infrastrukturu, mogućnost da se bilježi treća doza i na tome također radimo. Mi epidemiolozi ćemo se dogovoriti za koje vulnerabilne skupine prvo počinjemo s trećom dozom”, naglasio je.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 27.08.2021.