Autor: Ana-Marija/Život u Dublinu

Ana-Marija na svom blogu Život u Dublinu uglavnom piše o lijepim iskustvima u glavnom gradu Irske. U Dublin je otišla u potrazi za kvalitetnijim životom. No, kako ništa nije ružičasto, tako i Dublin ima svoje loše strane. Evo s kojima se upoznala Ana-Marija nedugo nakon dolaska.

S obzirom da sam do sada pisala većinom o ružičastim stvarima u Dublinu, vrijeme je da malo pišem i o sivkastim nijansama. Dakle, kad dođeš u Dublin i želiš raditi treba ti PPS number, to je iskaznica sa tvojim osobnim brojem koji ti treba za sve, od otvaranja računa u banci do zaposlenja, nešto kao osobna iskaznica u Hrvatskoj, ili kao OIB, ali dobiješ iskaznicu sa slikom. E taj broj se traži u instituciji u opasnijem dijelu Dublina, u centru, ali na sjevernoj strani. Nisam imala pojma, kao ni moj muž gdje idemo i najnormalnije su nas uputili tamo, a Google map nam je pokazao najbliži put. A taj najbliži put je preko Talbot street.

Koja je odvratna. Prolazili smo onuda i toliko smo se jadno osjećali, bez nekog posebnog razloga, sve nam je bilo ružno i neka loša vibra u zraku, jadni fast foodovi, sve moguće nacionalnosti, ali onaj lošiji sloj. Pomislila sam ‘Ajoj, Zagrebe, moj, fališ mi..’ Znali smo samo da je to centar Dublina i nismo mogli vjerovati da je tako ružno. Tek sad, 2 tjedna poslije kad sam slučajno klijentici spomenula tu ulicu rekla mi je da je izbjegavam; i danas čitajući razne članke, blogove skužim da smo 2 dana zaredom hodali pored 2 najopasnije ulice u Dublinu, a trećom, Talbot Street smo lijepo šetkali.

Sva sreća u 12 popodne, ali svejedno nas je netko mogao opljačkati. Na Parnell Street-u gdje se nalazi taj ured za PPS, naišli smo na one dečke u Adidas trenirkama od glave do pete, totalno nenormalni i mutni tipovi, i nekoliko puta su pored nas prošli, jedan pješke, jedan biciklom i nešto se došaptavali, srećom, nisam imala torbicu i nisam uopće gledala u njihovom smjeru, što sam kasnije pročitala na netu da je pametno napraviti ako se nađeš u takvom nekom okruženju, hodati brzo, ne gledati nikoga u oči. Sve je prošlo dobro, ali i sad se loše osjećam samo kad se sjetim tih lica. Brrrrr…

Na onim ‘pravim’ i lijepim mjestima u centru još nismo ni bili, jer nismo imali vremena, ali sad bar znam da izbjegavam Connolly station i sve te okolne ulice, općenito taj dio Dublin 1. Za sve koji dolaze turistički u Dublin, a posebno za sve koji ovdje planiraju živjeti prenosim savjet jednog profesora iz Dublina koji mi je mailom davao savjete prije dolaska u Dublin. S njim sam stupila u kontakt preko stranice ‘Inter Nations’ gdje možete lokalne skaute pitati sve što vas zanima o bilo kojoj zemlji na svijetu u koju se planirate preseliti, ili već jeste. Pa evo što je napisao o ovoj temi:

‘In case you are wondering the postal code system for Dublin works like this. Simply all the odd numbers are North side (North of the River Liffey) e.g. Dublin 1,3,5,7 with the lower the number the more central). The even numbers are all South side e.g. Dublin 2, 4, 6/6W, 8. If you are looking for fairly central I wouldn’t consider going farther out than postcodes I have quoted here. The general belief is that living on the South side of the river is a nicer area but is also a lot more expensive. Living on the North side of the river is cheaper housing but it is very much a working class area, in my experience a very good area too, but not as posh as the South Side. I suggest that you should avoid places based on their noise levels as well as their criminal record. So here they are: Inchicore, Thomas Street area (it’s going to be hard to get decent rest there), Finglas, Clondalkin, Ballymun, Sheriff Street , Portland Row, Ballybough, Coolock, Irishtown, Dolphin’s Barn and Rialto. Everywhere else is good, though in a big city crime can happen anywhere and at any time. I lived in Finglas for a year and I found it to be good, but the general opinion is that it is not good for families’.

Datum objave: 30.08.2014.