Hrvatska katolička misija u Freiburgu proslavila je dan svoje misije i blagdan svog zaštitnika bl. Alojzija Stepenica.

U uvodnoj riječi vlč. Veselko Župarić, voditelj Hrvatske katoličke misije Freiburg, pozdravio je prisutne vjernike, a posebno zbor iz Hrvatske katoličke zajednice Reutlingen-Tübingen koji je animirao svetu misu, predvođen Martinom Krajinom, na čelu s voditeljem misije vlč. Andrijom Župarićem.

Posebno je u crkvi Herz Jesu pozdravio fra Milana Gelu, predslavitelja misnog slavlja, svećenika Hrvatske provincije konventualaca i doktoranda dogmatske teologije na Sveučilištu u Tübingenu.

Uvodeći vjernike u slavlje, fra Milan je objasnio razlog okupljanja župljana na proslavi.

„Prije 25 godina u Gospinu svetištu Mariji Bistrici, sada već sveti papa Ivan Pavao II., proglasio je blaženim Alojzija Stepinca. Papa je toga 3. listopada 1998. u svojoj propovijedi rekao da je to jedan od najvažnijih povijesnih događaja u Crkvi u Hrvata. Za nas je danas to jednako važno, zato što je Crkva prateći sve nepravde koje je Crkva u Hrvata doživjela od strane režima u kojem se našla, godinama bila pogrešno predstavljana, do toga da je hrvatski narod i u svijetu bio drugačije promatran. A kako je Stepinac sveto živio, Crkva je prepoznala u njemu glas savjesti. I on je postao, kako smo čuli od Ivana Pavla II., ‘najsvetiji lik Crkve u Hrvata’. Mi se nalazimo 25 godina od toga događaja i molimo za proglašenje bl. Alojzija svetim, moleći istovremeno da i mi sami budemo glas savjesti”, rekao je, između ostaloga, propovjednik.

Nakon svete pričesti vjernici su molili u čast bl. Alojzija Stepinca. Voditelj Hrvatske katoličke misije Freiburg zahvalio je svima na odazivu, pozvavši ih na nastavak slavlja koje je održano u misijskim prostorijama, pišu na svojoj stranici hrvati-freiburg.de.


Autor: CroExpress Datum objave: 06.10.2023.