U nedjelju, 14. studenoga, u crkvi Minoritenkirche u Kölnu obilježeno je sjećanje na sve žrtve Vukovara i Domovinskog rata.

Ovogodišnje sjećanje bilo je duhovni i kulurni događaj koji je započelo u 18 sati klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

U polusatnom klanjanju i molitvi, voditelj Misije fra Vuk Buljan je kroz svetopisamske tekstove i duhovne misli podsjetio na Isusovo trpljenje i današnje hrvatske patnje. Molilo se živom Isusu da svima udijeli snagu za jedinstvo i put prema Nebeskom Ocu.

Nakon klanjanja, uslijedila je svečana procesija, u kojoj su mladi i djeca obučeni u narodne nošnje, sa svijećama u rukama položili svijeće na oltaru, tik do hrvatske zastave.

„Poučeni vukovarskim iskustvom pozivam nas na jedinstvo kako u obitelji tako i u društvu, kazao je fra Vuk u nadahnutoj propovijedi.Misnom slavlju nazočio je i generalni konzul iz Düsseldorfa dr. sc. Ivan Bulić, koji je ujedno i čestitao Hrvatskoj katoličkoj misiji Köln poradi dostojanstvene organizacije i podsjetio na značaj vukovarske žrtve za hrvatski narod, podsjetivši na sve što se dogodilo 1991. s Vukovarom, Ovčarom, Škabrnjom i obranom Hrvatske od velikosrpske agresije. Generalni konzul je istaknuo da je Vukovar postao i ostao grad heroja, te simbol hrvatskog stradanja, otpora i borbe za samostalnost.

Nakon govora generalnog konzula dr. Bulića, organizirana je svečana procesija do spomen ploče hrvatskog blaženika i zaštitnika Misije Alojzija Stepinca. Za vrijeme polaganja svijeća pjevala se „Lijepa naša“.

Cijeli ovaj duhovni i kulturni događaj svojim pjevanjem uzveličao je zbor koji su pripremili s. Renata i Maro Rizo.


Autor: HKM Köln/FDŠ Datum objave: 15.11.2021.