Hrvatska katolička misija u Ludwigshafenu svečano je proslavila blagdan svetog Antuna. Misno slavlje predvodio je dijecezanski biskup Speyera, mons. dr. Karl-Heinz Wiesemann, kojemu je ovo bio prvi pohod Misiji.

Proslava je održana u crkvi svete Hedwige u Ludwigshafenu, redovitom okupljalištu hrvatskih katolika.

Misa je započela antunovskim blagoslovom djece i ljiljana, a nastavljena službom riječi tijekom koje su misna čitanja naviještena na hrvatskom jeziku. Biskup Wiesemann je u nadahnutoj propovijedi na njemačkom jeziku prisutne vjernike, kojih je bilo oko osam stotina, podsjetio na vrijeme i okolnosti u kojima je djelovao sveti Antun, usporedivši to vrijeme s današnjim vremenom i Crkvom.

Istaknuo je mnoge sličnosti i pokoju razliku, naglašavajući važnost karizme i proročkog govora, ali i razboritosti i mudrosti, osobito onih koji u Crkvi obnašaju odgovorne službe. Potaknuo je vjernike da čuvajući vlastiti identitet i kulturu, ne zaborave na širinu katoličkog identiteta koji sve ujedinjuje u istoj vjeri te da svoju vjeru svjedoče ne samo riječima, već i djelima.

Na početku slavlja, biskupa i sve nazočne srdačno je pozdravio voditelj Misije, fra Slavko Antunović, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba. Na kraju mise, u ime Misijskog vijeća, Gerald Šaravanja zahvalio je biskupu i svim suslaviteljima.

Uz biskupa Wiesemanna i fra Antunovića, na misnom slavlju sudjelovali su i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić, delegat Hrvatske inozemne pastve za Njemačku Ivica Komadina, voditelj HKM Mannheim Robert Ružić, mjesni dekan Dominik Geiger, mjesni župnik Josef Szuba s kapelanom Valentinom Acholonuom te hrvatski svećenik Danijel Ševo. Kao đakon je posluživao Mladen Svoboda, zajedno s brojnim ministrantima. Liturgijsko pjevanje predvodio je misijski zbor, a u pripremi i ljepoti slavlja znatno je doprinijela i misijska pastoralna suradnica časna sestra Valerija Šimović, franjevka Družbe sestara Bezgrešnog začeća III. Reda sv. Franje iz Dubrovnika.

Nakon misnog slavlja, svi prisutni su se zadržali na trgu ispred crkve, uživajući u bratskoj gozbi i druženju. Prije mise, biskup Wiesemann se sastao s ravnateljem Markićem, delegatom Komadinom i predstavnikom zajednice Šaravanjom te su razgovarali o budućnosti hrvatskog dušobrižništva u Biskupiji Speyer.

Proslava blagdana svetog Antuna u Ludwigshafenu bila je iznimno svečana i duhovno bogata, okupljajući brojne vjernike i jačajući zajedništvo među hrvatskim katolicima u Njemačkoj.


Autor: CroExpress/Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Datum objave: 14.06.2024.