Hrvatska katolička misija u Dublinu proslavila je 3. rujna svetkovinu svoje zaštitnice, svete Majke Terezije iz Kalkute, u velikom zajedništvu i s posebnim gostima.

Uz prisustvo papinskog nuncija, domaćih svećenika te veleposlanika Hrvatske i Slovenije, kao i članova i prijatelja misije, kako Hrvata tako i Iraca, ovaj dan bio je ispunjen molitvom, zahvalnošću i radosti.

Središnji trenutak obilježavanja bio je tijekom svečane mise, tijekom koje je blagoslovljena nova pokrajnja kapela. Oltar u kapeli podignut je u čast svete Majke Terezije iz Kalkute, ali i svih hrvatskih svetaca i blaženika, koji su zaštitnici filijalnih zajednica na irskom otoku. U oltaru je pohranjena povelja o blagoslovu, kao i popis svih dobrotvora koji su velikodušno sudjelovali u izradi relikvijara, kapele i oltara, čime su doprinijeli stvaranju ovog svetog mjesta.

Tijekom ovog svečanog događaja, zajednica Hrvatske katoličke misije u Dublinu također se emocionalno oprostila s vlč. Josipom, koji je do tada vodio Misiju, zahvaljujući mu na njegovoj službi i predanosti.

Također su saznali i ime novog voditelja, fra Mirana, i s radošću iskazali svoje iščekivanje njegovog dolaska, vjerujući da će nastaviti duhovno vođenje i pastoralnu skrb za njihovu zajednicu.

Hrvatska katolička misija Dublin proslavila blagdan svoje zaštitnice, svete Majke Terezije iz Kalkute
FOTO: HKM Dublin

Ova svečanost bila je prilika za duboku duhovnu povezanost i zajedništvo te je istaknula važnost i vitalnost Hrvatske katoličke misije u Dublinu. Neka sveta Majka Terezija iz Kalkute i svi hrvatski sveci i blaženici nastave štititi i blagoslivljati ovu zajednicu na irskom otoku u njezinim budućim naporima i djelovanju.


Autor: CroExpress Datum objave: 12.09.2023.