Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića – Geislingen i Hrvatska katolička zajednica bl. Jakova Zadranina – Göppingen 2023. godine obilježavaju 55 godina prisutnosti na tim područjima.

Tim povodom, od 20. do 26. ožujka organizirane su Pučke misije i korizmena duhovna obnova.

Voditelj pučkih misija i korizmene duhovne obnove bio je p. Ivan Ike Mandurić, DI, a posljednja tri dana pridružio mu se kantautor i glazbenik duhovne glazbe Alan Hržica i njegov band.

Vjernici su svakoga dana sudjelovali na misi tijekom koje je p. Mandurić održao tematsku propovijed i nagovor, nakon kojega je uslijedilo klanjanjem i blagoslov s Presvetim. U program pučkih misija i duhovne obnove bile su uključene sve skupine vjernika, kao i ovogodišnji zaručnici za koje je prva tri dana organiziran Zaručnički tečaj i priprema za vjenčanje.

Također, p. Mandurić bio je na raspolaganju za osobne susrete s vjernicima, prenosi IKA.

Hrvatska katolička zajednica Geislingen i Hrvatska katolička misija Göppingen upriličili duhovnu obnovu
Foto: Ika

Prva tri dana mise i nagovor su bili u crkvi svete Marije u Geislingenu. Na svetkovinu svetog Josipa, propovjednik je pred vjernike stavio primjer života sv. Josipa s naglaskom na njegovo poslanje. U nagovoru nakon mise, p. Mandurić je govorio o aktualnoj duhovnoj stvarnosti. Drugog dan u propovijedi p. Mandurić je progovorio o progonstvu kršćana, kako u povijesti, tako i danas, te o obliku modernih progonstava. U nagovoru koji je uslijedio nakon mise, istaknuo je smisao kršćanskog trpljenja i poticaj da se u tome prepozna pozivna sudjelovanje Kristovom djelu spasenja. Toga dana u programu su posebno sudjelovali prvopričesnici i njihovi roditelji.

U četvrtak je bio prvi dan programa u crkvi Krista Kralja u Göppingenu. U propovijedi je p. Mandurić kroz svjedočenje vlastitog obraćenja koje ga je poticalo na stalno svjedočenje i evangeliziranje, naglasio temeljnu ljudsko potrebu da čini dobro, jer tek kada se osjeti ta potreba, može se graditi smisleni život. U nagovoru je, na primjerima Adama i Razmetnoga sina govorio kako su bezrazložna nezadovoljstva koja sebi olako dopuštamo, uzrok lošega života, a ne obrnuto.

Posvijestio je i na skrivenu ljubav Božju kao dovoljni uzrok tajnog zadovoljstva. U petak tema propovijedi bila je nova evangelizacija koja se oko nas neprestano događa.

Subotnji nagovor bio je poticaj i poziv vjernicima na aktivno uključivanje u život i pastoral Crkve, najprije na župnoj razini, jer vjernici su ti koji jedini mogu pronaći odgovor na sve probleme – u suradnji s Bogom. Jedino oni kao pozvani laici u suradnji s institucionalnom Crkvom mogu imati odgovor na sve, kazao je. Program pretposljednjeg dana nakon mise zaključen je koncertom koji je održao Alan Hržica.

Nedjeljnom propovijedi u izvještaju o Kristovom uskrisenju Lazara p. Mandurić je vidio sličnost s današnjim Crkvom, koja u svojoj okoštalosti umire da bi u novosti i autentičnosti istodobno diljem svijeta i uskrisavala, što se događa i među nama danas.

Osim domaćeg župnika fra Ivice Jurišića, u Pučkim misijama i duhovnoj obnovi sudjelovali su i svećenici iz susjednih Hrvatskih katoličkih zajednica vlč. Vilim Koretić iz Aalena i Heidenheima te vlč. Vjekoslav Šaravanja iz Schwäbisch Gmünda i Schorndorfa koji su bili na raspolaganju vjernicima za sakrament pomirenje svih dana.


Autor: CroExpress/IKA Datum objave: 28.03.2023.