Hrvatska namjerava svečano otvoriti Pelješki most, najskuplji infrastrukturni projekt sufinanciran iz EU fondova, između 19. i 21. srpnja, rekao je u petak Hini izvor iz Europske komisije.

Otvorenju bi trebale nazočiti predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i europska povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira.

“S obzirom da se radi o najvećem projektu iz EU fondova, one bi trebale tada nazočiti ceremoniji otvorenja”, rekao je izvor dodavši da će ceremonija biti održana 19., 20. ili 21. srpnja. To otvaranje je planirano u jeku turističke sezone kada bi tisuće turista mogle putovati prema Dubrovniku.

Obilazeći gradilište Pelješkog mosta, premijer Andrej Plenković u siječnju ove godine rekao je bi se hrvatski teritorij kopneno trebao spojiti do početka ovogodišnje turističke sezone. Do ljeta se u promet planira pustiti i dio obilaznice preko Pelješca, a jedino je otvaranje čvora Ston – odgođeno za jesen ove godine.

I ministar prometa Oleg Butković najavio je puštanje mosta u promet do početka turističke sezone. 

Most na poluotoku Pelješcu, kojim se cestovnim zaobilaženjem BiH povezuje južni dio Hrvatske, najskuplji je infrastrukturni projekt otkako je 1986. godine Europska komisija počela sufinancirati projekte.

Most je koštao 418 milijuna eura u čemu EU sudjeluje s 85 posto novca a Hrvatska s 15 posto. 

Do tada je kao jedan od najskupljih projekata figurirala izgradnja podzemne željeznice u portugalskom gradu Portu za što je iz EU fondova bilo izdvojeno 316 milijuna eura.

U petak se u Bruxellesu održava 8. Kohezijski forum, skup na kojem se raspravlja o kohezijskoj politici kojom Europska komisija putem svojih fondova nastoji smanjiti razvojne nejednakosti između dijelova Europske unije.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 18.03.2022.