Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik hrvatskog parlamenta Josip Leko na čelu saborskog izaslanstva i snažna hrvatska gospodarska delegacija boravit će u službenim posjetima Kini od 28. do 31. kolovoza i Južnoj Koreji od 31. kolovoza do 3. rujna, najavljeno je u ponedjeljak iz Sabora.
Leko će se tijekom posjeta sastati s predsjednicima vlada i čelnicima parlamenata Kine i Južne Koreje, a hrvatski će gospodarstvenici sudjelovati na nizu poslovnih foruma i susreta na kojima će imati prilike ostvariti kontakte i pokrenuti poslove s kineskim i južnokorejskim kolegama.

Prvog dana posjeta, u četvrtak, predsjednik Sabora će sa saborskim izaslanstvom boraviti u kineskom gradu Nanjingu gdje će se sastati s kineskim premijerom Lijem Keqiangom te prisustvovati svečanosti zatvaranja Olimpijskih igara mladih i susresti se s hrvatskim olimpijcima. Za to vrijeme će gospodarsko izaslanstvo biti u Pekingu na nizu sastanaka s kineskim privrednicima.

U petak će predsjednik Sabora prvo položiti vijenac u Mauzoleju žrtava Drugoga svjetskoga rata u Nanjingu, a popodne će političko i gospodarsko izaslanstvo zajedno posjetiti Yangzhou, jedan od bogatijih kineskih gradova s 2,5 milijuna stanovnika, gdje će sudjelovati na poslovnom forumu s tamošnjim gospodarstvenicima, posjetiti tvrtku Yangzhou Muyang i Memorijalni muzej Marka Pola te se sastati s gradskim vlastima Yangzhoua.

U subotu Leko putuje u Peking gdje će održati službeni sastanak s predsjedavajućim Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Zhangom Deijangom. Gospodarsko izaslanstvo ostaje u Yangzhou gdje će posjetiti podružnicu tvrtke Siemens AG, luku Yangzhou, elektranu Yangzhou, radionicu umjetnosti i obrta, prehrambeni industrijski park te trgovačko društvo Kaitone Food Industry.

U nedjelju oba izaslanstva stižu u Seul gdje će u ponedjeljak zajedno posjetiti tvrtku Samsung Electronics u Suwonu i potom se sastati s predsjednikom Korejske međunarodne trgovačke asocijacije Duck-soo Kanom. Leko će se isti dan službeno sastati s predsjednikom korejskog parlamenta Chungom Ui Hwaom.

Predsjednik Sabora će u utorak posjetiti Korejsku federaciju malih i srednjih poduzetnika, tvrtku ‘CJ E&M’, te Korejsku trgovačku i industrijsku komoru gdje će otvoriti Korejsko-hrvatski gospodarski forum. Popodne će se sastati s korejskim premijerom Hong Won Chungom, nakon čega će Leko na Sveučilištu Hankuk održati predavanje na temu: ‘Hrvatska – promjene nakon članstva u Europskoj uniji’.

Hrvatski gospodarstvenici tijekom dana održat će niz sastanaka s predstavnicima korejskih tvrtki te sudjelovati na Korejsko-hrvatskom gospodarskom forumu gdje će se, među ostalim, održati prezentacije poduzeća ‘Končar Elektroindustrija’, ‘Podravka’, ‘Luka Rijeka’, ‘Lučka uprava Rijeka’, ‘Vindija’ i ‘Zagreb Montaža’.

U srijedu će hrvatsko političko i gospodarsko izaslanstvo posjetiti demilitariziranu zonu na granici Južne i Sjeverne Koreje.

U izaslanstvu hrvatskih gospodarstvenika su predstavnici Hrvatske gospodarske komore Davorko Vidović i Jelena Dumičić, predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić, član Uprave Končar Elektroindustrije Miroslav Poljak, savjetnik glavnog direktora za trgovinu Vindije Saša Vojnović, direktor za nabavu Vindije Alen Mravlinčić, savjetnici predsjednika Uprave Zagreb Montaže Željko Dražić i Damir Kostrevec te rukovoditelj Sektora za EU projekte i međunarodnu suradnju Lučke uprave Rijeka Vojko Kocijan.

Datum objave: 26.08.2014.