Na svetkovinu Predragocjene Krvi Kristove, hrvatska zajednica u Adelaideu okupila se u crkvi sv. Marije kako bi zajedno sa sestrama iz kongregacije Klanjateljice Krvi Kristove proslavila ovu važnu svetkovinu.

Svečanu svetu misu predvodio je tamošnji župnik vlč. Luka Poljak, uz prisustvo brojnih vjernika i članova hrvatske zajednice.

Tijekom mise, časne sestre Slavica i Ljilja obnovile su svoje redovničke zavjete, što je bio poseban trenutak za sve prisutne. Nakon mise, okupljeni su se uputili u prostor samostana sv. Josipa, gdje su ih sestre ugostile i počastile bogatom trpezom.

Ova proslava bila je prilika za okupljanje i jačanje zajedništva među vjernicima, te izraz duboke vjere i predanosti koje njeguju članovi hrvatske zajednice u Adelaideu.

🇭🇷 [SVETKOVINA KRVI KRISTOVE] Na današnju svetkovinu Predragocjene Krvi Kristove, hrvatska zajednica u Adelaideu se…

Objavljuje Croatian Catholic Chaplaincy of AdelaidePonedjeljak, 1. srpnja 2024.

Prvi hrvatski svećenik koji je posjetio Adelaide bio je Fr. Čokolic, iz Frementle, Zapadna Australija

To je bilo u lipnju 1952 godine. Nakon nekoliko godina, točnije 1956. godine u Adelaide dolazi Fr. Rok Romac koji ostaje u Adelaide-u godinu dana i to se može uzeti kao godina osnutka Hrvatskog Katoličkog Centra.

Poslije njega dolazi Fr. Ivan Mihalić koji ostaje do 1971. godine, kada će brigu za hrvate katolike u Adelaide-u preuzeti Don. Nikica Dušević koji ostaje sve do 1996. godine. Za vrijeme Don. Nikice Duševića zajednica je 1985 godine, kupila župnu kuću i napravila kapelicu koja je posvećena «Gospi velikog hrvatskog zavjeta». Za vrijeme Don. Nikice u Adelaide je kraće vrijeme boravio i Vlč. Mato Križanac, kao kapelan.

Nakon 1996. brigu za hrvatsku zajednicu preuzeti će mladi svećenik, đakovačke biskupije vlč. Ilija Jokić, koji će ostati u Adelaide do 2000. godine, kada će vlč. Luka Pranjić, 1. srpnja 2000. godine preuzeti brigu za Hrvate katolike u Južnoj Australiji.

Važno je napomenuti da u zajednici djeluju i sestre ‘Klanjateljice Krvi Kristove’. Sestre se u Adelaide došle 1973. godine, i od tada djeluju i pomažu svećaniku pri obavljanju pastoralnih potreba zajednice. Vode crkveni zbor, vjeronauk, te pomažu u ostalim pastoralnim poslovaima.

Misija skrbi za duhovne potrebe svih vjernika koji žive na području Južne Australije koja prostorno obuhvaća 984. 381 km. To je 12,5% Austrlaskog kontinenta. Od istočne do zapadne granice 1200 km, a od južne do sjeverne granice oko 2000 km.

Adelide ima više od milijun stanovnika. U župskoj kartoteci imamo 900 obitelji koje žive u samom gradu Adelaide-u i njegovoj okolici.

Ostale filijale Južne Austrlije su: Port Lincoln, udaljen 650 km. od Adelaide. Whayalla, udaljena 450. km., Coober Pedy udaljen 850 km., Mintabie, udaljen 1200 km., Berri i Ranmark, udaljen 260 km., Mount Gambier, udaljen 500 km., od Adelaide.

U ove filijale nastoji se otići jednom godišnje. U pastoralnom pohodu posjete se ljudi blagoslovi njihova obitelji i dom, i kao vrhunac svega slavi se sv. Misa za sve njih i njihove potrebe na hrvatskom jeziku, što je za njih od posebne važnosti.

Misija u Adelaide je imala dosta pastoralnih potreba. Vlč. Ilija Jokić je osnovao župska vijeća: Pastoralno i Ekonomsko. Vijeća djeluju i rade i sada i od velike su pomoći pri organiziranju, bilo duhovnoga života bilo ostalih aktivnosti koje se događaju u zajednici. Radi pastoralnih potreba (mnogo je starijih i bolesnih u župi) postoje izvanredni djelitelje Sv. Pričesti, koji nose Sv. Pričest onima koji ne mogu doći na nedjeljnu Sv. Misu. Osim njih u župi su i ostale grupe: Čitači, veliki crkveni zbor: “Sv. Cecilija”, dječiji zbor, ministranti, molitvena zajednica “Krvi Kristove”, koja se okuplja svake srijede, i molitvena zajednica koja obavlja pobožnost prvoga petaka.

U zadnje vrijeme osnovana je i grupa mladih “Mladi Plamenovi”, koji animiraju Sv. Misu za mlade. Zajednica se okuplja nedjeljom u 10. 30 sati prije podne na Sv. Misi u Crkvi Sv. Patrika na adresi: Grote Street, Adelaide.

Crkva pripada nadbiskupiji Adelaide, a Hrvati je koriste za potrebe hrvatske zajednice.. Prosječna posjećenost na sv. misi je između 300 i 400 osoba.


Autor: CroExpress Datum objave: 02.07.2024.