Na 67. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija (HZŽ) usvojena je inicijativa koja će označiti novo razdoblje suradnje između Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji (HNV).

Inicijativu je pokrenuo župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, a na temelju nje usvojeno je pismo namjere o uspostavljanju suradnje između ovih dviju institucija.

Ovaj sporazum, koji će biti potpisan u prosincu, označava značajno jačanje potpore HNV-u od strane županija. Dosadašnja financijska potpora bit će usmjerena na financiranje projekata i programa HNV-a, olakšavajući tako redovno funkcioniranje ove krovne institucije Hrvata u Republici Srbiji.

Predsjednica HNV-a, Jasna Vojnić, izrazila je svoje zadovoljstvo ovom inicijativom: “Inicijativa koja je na današnjoj sjednici usvojena značit će jedno novo razdoblje u funkcioniranju krovne institucije Hrvata u Republici Srbiji. Radujemo se da više nećemo morati iznova svake godine trošiti snagu i energiju na iznalaženje sredstava za troškove redovitih programa kao što su prijevoz, udžbenici ili potpora udrugama, već ćemo je usmjeriti na nove razvojne programe i projekte.

Ne zaboravljamo, dakako, ni potpore koje su bile od odsutne važnosti ranijih godina od strane županija, prvenstveno župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, jer su upravo one učinile da opstanemo do danas.”

Osim usvajanja odluke o kontinuiranoj potpori svih županija i Grada Zagreba, potpisan je i sporazum s Krapinsko-zagorskom županijom o stipendiranju učenika i studenata koji studiraju u Republici Srbiji. Ova gesta osigurava sredstva za stipendiranje mladih koji će ostati ‘rasti gdje su posijani’, što je jedan od velikih prioriteta HNV-a.

Predsjednica Vojnić također je istaknula ulogu Vlade Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u projektu izgradnje i obnove triju vrtića na hrvatskom jeziku. Hrvatska zajednica županija planira posjet Hrvatima u Srbiji u prosincu ove godine, što će dodatno osnažiti suradnju između ove dvije važne institucije.

Ovo partnerstvo između Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji predstavlja korak prema jačanju veza i podršci Hrvatima u Republici Srbiji te razvoju novih projekata i programa za njihovu dobrobit.


Autor: CroExpress Datum objave: 21.09.2023.