PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.06.2019
tekst
tekst

Hrvatska

'TO JE SRAMOTA' Medved i Krstičević osudili nazočnost hrvatskog veleposlanika na obilježavanju 'dana Republike Srpske'

Foto: Hina

Foto: Hina

U Republici Srpskoj 9. siječnja obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je samozvana ‘skupština srpskog naroda’, kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju ‘republike srpskog naroda u BiH’.

Autor: Hina/CroExpress

Dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili su u četvrtak nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja neustavnog 'dana republike' RS, posebice zbog toga što je na tom događanju odlikovan ratni zločinac pravomoćno osuđen u RH.

‘Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin’, rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

Nazočnost hrvatskog veleposlanika na tom događaju novinarima je komentirao i ministar obrane Damir Krstičević.

To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio’, rekao je Krstičević.

Na proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik.

Medved je kazao da će o eventualnim sankcijama veleposlaniku Del Vechiju odlučiti resorno ministarstvo.

‘Koliko sam upoznat, ministarstvo vanjskih poslova nije imalo informacija o njegovoj nazočnosti i zatražilo je žurno očitovanje o njegovom postupku.’

Medved nije htio komentirati Čovićevu nazočnost na tom događaju, na kojem je predstavljen i pozdravljen kao ‘voditelj izaslanstva hrvatskog naroda’.

‘Čović kao predstavnik hrvatskog naroda u BiH donosi svoje odluke i to ne želim komentirati.’

Vlasti Republike Srpske u srijedu su ponovo u Banjoj Luci organizirale obilježavanje 9. siječnja kao ‘dana republike’, prkoseći još jednom pravorijeku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je taj praznik još 2015. godine ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake te ga je proglasio neustavnim.

U Republici Srpskoj 9. siječnja obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je samozvana ‘skupština srpskog naroda’, kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju ‘republike srpskog naroda u BiH’.

Banjolučku proslavu ignorirali su gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH.

10.01.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.