PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

23.07.2019
tekst
tekst

Hrvatska

ESIH PLENKOVIĆU Nismo Vaše guske bez obzira na svu maglu koju nam puštate

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Sukob zbog uvođenja eura.

Autor: HINA/ CroExpress

Zbog najave o uvođenju eura žestoko je u srijedu zaiskrilo na saborskom 'aktualcu' između premijera Andreja Plenkovića, koji je podsjećao kako smo ugovorom o pristupanju EU-u preuzeli obvezu njegova uvođenja, i zastupnice Neovisnih za Hrvatsku Brune Esih koja mu je poručila: 'Nismo Vaše guske bez obzira na svu maglu koju nam puštate'.

'Kanite li doista hrvatsku kunu ubrzo zamijeniti eurom? Ako 'da' onda nam objasnite na temelju kojeg legitimiteta jer u Vašoj kampanji niti u jednom trenutku nije bilo spomenuto uvođenje eura', pitala je Esih Plenkovića.

Plenković Esih: Učili ste pitanje cijelo jutro pa ste zakasnili na himnu

Ne želi, kaže, spominjati referendum o tome jer je 'općepoznato da su Plenkoviću referendumi toliko dragi da je sa suradnicima spreman s hrvatskog zemljovida poništiti grad veličine Vukovara i 30.000 ljudi proglasiti nepismenima'.

Plenković je u odgovoru ironično pohvalio ambicije Esih da se 'promakne u veliku Europljanku'. 'Prelazite na europske teme i na tome vam svesrdno čestitam', rekao je.

No, kaže Plenković, Esih nije niti svjesna činjenice da smo ugovorom o pristupanju EU-u preuzeli i obvezu uvođenja eura. Vlada je zajedno s HNB-om 2017. usvojila strategiju za uvođenje eura slijedom obveza koje imamo članstvom u EU-u, podsjetio je.

'Vrlo je važno da i Vi kao zastupnica u Hrvatskom saboru, koja je valjda učila cijelo jutro da postavi ovo pitanje i nije došla na intoniranje himne, dobro proučite preuzete obveze', savjetovao joj je Plenković.

Prednosti preuzimanja eura bit će, najavio je, predstavljene hrvatskim građanima, a guverner HNB-a je u tom smislu već obišao hrvatske županije.

'Vidim da se Vi ne možete riješiti starih demona. Neka Vas prestane boljeti moj odnos s HDZ-om, doista je već smiješno. Za razliku od svojih kolega, nećete mene učiti sa čim se smijem baviti, a s čime ne', uzvratila je žustro Esih.

16.01.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.