PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

24.08.2019
tekst
tekst

Hrvatska

ONIMA KOJI PODUPIRU MRŽNJU I NASILJE GRADONAČELNIK PORUČUJE Vi niste Split

FOTO: HINA

FOTO: HINA

Gradonačelnik vjeruje da je riječ o izoliranim nedjelima.

Autor: HINA/ CroExpress

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara reagirao je u ponedjeljak na izgrede koji se posljednjih dana događaju u gradu pod Marjanom, od napada na srpske vaterpoliste na Rivi do poruka mržnje napisanih na zgradi osnovne škole u središtu grada.

Andro Krstulović Opara je ocijenio da je to što se protekla tri dana događa u Splitu suprotno duhu uvažavanja, tolerancije i gostoljubivosti koju Split živi, njeguje i kojom se ponosi. Gradonačelnik vjeruje da je riječ o izoliranim nedjelima ljudi koji nanose štetu gradu i Republici Hrvatskoj.

'Već sam rekao, Split nije i neće biti grad koji tolerira govor mržnje i nasilje bilo kakve vrste. Iscrtavanje neprimjerenih poruka i simbola na Osnovnoj školi Skalice za svaku je osudu. Protiv tih strašnih poruka moramo se boriti edukacijom i stvaranjem ozračja u kojima su ovakve i slične škrabotine apsolutno neprihvatljive. Nadam se kako će u najskorijem roku pravosudne i policijske službe izolirati i kazniti krivce koji nanose štetu našem gradu', istaknuo je splitski gradonačelnik i poručio im: 'Vi niste Split!'

Priopćenje medijima gradonačelnik je poslao nakon što je danas otkriveno da je pročelje Osnovne škole Skalice osvanulo s napisanim porukama mržnje. Na zidovima je crnim sprejem nacrtano ustaško i nacističko znakovlje te su napisane poruke 'Mrzim policiju', 'Mrzi Srbiju', 'Mrzim školu i Srbe', 'Smrt', 'Smrt policiji', 'Stoka neodgojena' i '1945.', a policija je potvrdila da im je to jutros prijavila ravnateljica škole te da radi na slučaju kako bi otkrila počinitelja ili više njih.

To je drugi izgred u Splitu u posljednja tri dana. U subotu su rano poslijepodne na Rivi najprije verbalno, a zatim i fizički napadnuta tri vaterpolista 'Crvene zvezde' od kojih su dvojica pobjegla, a jedan se spasio skokom u more. Poslije je utvrđeno da je lakše ozlijeđen, a od napadača ga je spasila policija.

Izgred su osudili gotovo svi sportaši i političari iako je bilo i izoliranih slučajeva u kojima su neki gradski i kotarski vijećnici pretjerali s odobravanjem huliganskog postupanja na Rivi.

Policija je od petorice napadača uhitila trojicu, a sudac istrage popodne će odlučiti hoće li suđenje za počinjena kaznena djela iz mržnje čekati na slobodi ili u zatvoru na Bilicama.


11.02.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.