PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

24.08.2019
tekst
tekst

Hrvatska

MINISTRICA DIVJAK U Službenome posjetu Republici Koreji

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Od 11. do 15. veljače.

Autor: HINA/ CroExpress

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak boravi u službenome posjetu Republici Koreji od 11. do 15. veljače ove godine tijekom kojega će s korejskim kolegom potpisati Memorandum o suradnji između dvaju ministarstava u području znanosti i tehnologije.

Ministrica Divjak boravi u Republici Koreji (Južna Koreja) na poziv ministra znanosti, informacijske i komunikacijske tehnologije Republike Koreje Yeong-Min Yooa. Kako je istaknuto u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja, riječ je o posjetu kojim to ministarstvo čini još jedan iskorak u internacionalizaciji hrvatske znanosti nakon što je potpisan sporazum o pridruženom članstvu u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), a dogovoreno je i da Republika Hrvatska postane pridružena članica CERN-a ( Europskoga laboratorija za fiziku čestica).

Južna Koreja je pak, uz Izrael, vodeća zemlja svijeta po ulaganju u znanost za koju izdvaja oko pet posto BDP-a (prema podatcima OECD-a). U samom je vrhu najbogatijih i najrazvijenijih zemalja svijeta, a od osnutka 60-ih godina prošloga stoljeća, kada je bila pretežito agrarna zemlja s dohotkom po stanovniku koji je bio usporediv sa siromašnim afričkim zemljama, izrasla je u snažnu industrijsku silu i jedno je od 15 najvećih svjetskih gospodarstava.

Južna Koreja ima jedan od najuspješnijih obrazovnih sustava na svijetu i učenici iz ove dalekoistočne zemlje u samome su vrhu po rezultatima koje postižu na PISA i sličnim testiranjima. Zato će, istaknuto je, ministrica Divjak posjetiti i Korean Educational Development Institute (KEDI), ključnu instituciju za definiranje korejskog obrazovnog sustava, te NRF (National Research Foundation of Korea) – državnu agenciju za financiranje znanstvenih projekata i međunarodne suradnje.

11.02.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.