PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.06.2019
tekst
tekst

Hrvatska

PLENKOVIĆ Žalac ostaje ministricom unatoč propustu s vozačkom dozvolom

FOTO: HINA

FOTO: HINA

Komentirao je i slučaj na Pagu.

Autor: HINA/ CroExpress

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je nakon svečane sjednice na Katoličko-bogoslovnom fakultetu obznanio odluku da ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac ostaje ministricom i nakon prometne nesreće u kojoj je vozeći osobno vozilo s isteklom vozačkom dozvolom udarila 10-godišnjakinju koja joj je istrčala pred auto.

Plenković je novinarima rekao da propust s vozačkom dozvolom nije vrsta prekršaja za koji bi od nje tražio da napusti Vladu. Žalac je novinarima priznala da joj je dozvola istekla još 9. lipnja 2016. godine.

Ministrica je priznala propust i platit će prekršajnu kaznu

Na opasku novinara da bi političari trebali biti najbolji među građanima i uzor svima i pitanje ne poručuje li time građanima da će im policija tolerirati ako ne produžuju vozačke dozvole, premijer mu je poručio da banalizira problem.

'Ministrica je priznala da je to propust, te će kao i drugi građani koji ne produlje dozvolu platiti prekršajnu kaznu', naglasio je Plenković.

Na inzistiranje novinara da je bez valjane dozvole vozila 140 vikenda, poručio je novinaru da je 'egzaltiran' i ponovio da Žalac ostaje u Vladi.

Upitan je li Žalac s obzirom na zadnje događaje još uvijek mogući kandidat za povjerenicu Europske komisije, odvratio je da ne zna odakle takve informacije. 'Kada ste čuli nekog meritornog da je nešto takvo izvukao? Kada budete čuli od mene tko će biti povjerenik ili povjerenica - taj će biti', naglasio je.

Milinovićevi birači su realno birači HDZ-a

Plenković je ocijenio da je HDZ uvjerljivo i s ogromnom prednošću pobijedio na izvanrednim izborima za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije ispred liste aktualnog župana, bivšeg HDZ-ovca Darka Milinovića, a za birače koji su dali povjerenje Milinovićevoj listi ustvrdio je da su 'realno govoreći' birači HDZ-a.

Odgovor je time na opasku da je podrška HDZ-u u Ličko-senjskoj županiji ipak pala, jer je njihov kandidat Marijan Kustić relativni pobjednik s osvojenih 35,7 posto osvojenih glasova, dok je HDZ na izborima 2017. dobio podršku iznad 50 posto glasova.

Plenković je pritom izrazio uvjerenje da će se s vremenom većina birača koji danas podržavaju Milinovića vratiti u 'spektar kojem pripadaju', a to je HDZ.

Nije konkretno odgovorio niti hoće li li braniti Žalac ako će koalicijski partneri tražiti da ona ode, poručivši da su ministri u Vladi tamo jer ih je on sam odabrao.

Slučaj na Pagu je bez presedana

Vezano za razrješenje ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zadar Vesne Burčul i upit hoće li naložiti ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić da napravi reformu sustava socijalne skrbi, Plenković je poručio da ministrica na tome radi kontinuirano, a slučaj na Pagu, gdje je otac bacio svoje četvero malodobne djece s balkona, jest slučaj bez presedana.

'Želim da ministrica nastavi raditi svoj posao i da svi centri za socijalnu skrb imaju takvu vrstu nadzora da se ovakve stvari, ako negdje postoje okolnosti, ne događaju', kazao je.

11.03.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.