PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.08.2019
tekst
tekst

Hrvatska

KUPOVALI ORUŽJE U HRVATSKOJ Pa ga preprodavali u Njemačkoj

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Podignuta je optužnica protiv 16 osoba.

Autor: Večernji.hr/ CroExpress

Radi krijumčarenja oružja iz Hrvatske u inozemstvo, podignuta je optužnica protiv čak 16 osoba, a dostavljena je jučer na Županijski sud u Osijeku. Petorica su od njih u osječkom zatvoru od uhićenja, sredinom lipnja prošle godine, a USKOK je za njih zatražio produljenje istražnog zatvora.

Optuženici su u dobi od 41 pa do 70 godina, a mahom su s područja Slavonskog Broda i Vinkovaca. Kako doznajemo, riječ je o osobama nepoznatima široj javnosti, koje se ni po čemu posebice ne ističu ni u svojim lokalnim sredinama. Tereti ih se, među ostalim, za zločinačko udruženje. 'Operirali' su od kraja 2016. godine do 18. lipnja 2018. Po optužnici, D.S. (50) i M.Ž. (51) okupili su još petoricu optuženih, i više nepoznatih osoba, kako bi krijumčarili i preprodavali vatreno oružje, streljivo i eksplozivne tvari kupcima u Hrvatskoj i inozemstvu. Prva su dvojica, vjeruju tužitelji, osobno i nabavljali oružje, a da im pomognu, angažirali su kasnije i A.Z. (70) te N.S. (46). 'Pošiljke' je, tako, preuzimao N.S. i krijumčario ih u Njemačku i druge zemlje Europske unije. Ništa nisu prepuštali slučaju - kupci su bili unaprijed dogovoreni.

Nadalje, J.T. (50). je, sukladno dogovoru s D.S. i M.Ž., dogovorio s M.M. (47) kontinuiranu nabavu oružja koje je potom M.M. preuzimao i krijumčario u Njemačku radi prodaje unaprijed dogovorenim kupcima. Ostali okrivljenici su pripadnicima zločinačkog udruženja prodavali oružje, a J.B. (57) je, od 5. siječnja do 8. siječnja 2018., nabavio pušku i ponudio je na prodaju B.Z. (59) koji je dogovorio i realizirao njezinu kupnju, dok je kod D.I. (41) i M.B. (55) pronađeno više komada različitog oružja, razna pripadajuća oprema i veća količina različitog streljiva – izvijestio je USKOK. Kako je izvijestila policija kada su lani uhićeni, prokrijumčarili su ili pokušali krijumčariti najmanje 114 komada vatrenog oružja - 46 komada kratkog vatrenog oružja, 63 komada dugog vatrenog oružja, 5 ručnih bombi i oko 600 komada streljiva, na kojima su mogli zaraditi najmanje pola milijuna kuna. Velika je to bila akcija policije, Carine i tajnih službi u kojoj su, osim u Hrvatskoj, pretresani stanovi i automobili i u Njemačkoj i Švicarskoj. 'Posao' su, inače, planirali proširiti i na Belgiju. Hoće li petorica pritvorenih ostati iza rešetaka, odlučit će osječki sud u petak.

13.03.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.