PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.08.2019
tekst
tekst

Hrvatska

PET DANA U SLAVONIJI Košta kao dan na Hvaru

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Turistička destinacija pod nazivom Srednji Dunav.

Autor: Večernji.hr/ CroExpress

Istok Hrvatske sve ozbiljnije traži svoje mjesto na turističkoj karti Hrvatske, ali i Europe, a važan iskorak u tom smjeru trebala bi biti i nova turistička destinacija nazvana - srednji Dunav, piše Večernji.hr

Prekogranični projekt vrijedan više od pola milijuna eura, dobivenih iz EU fondova, nakon 20 mjeseci u završnici je iznjedrio devet potencijalnih paket-aranžmana koji povezuju istočnu Hrvatsku i Vojvodinu, a već sama imena bude emocije i pozivaju u Slavoniju, Baranju, Srijem, Bačku... Ugovor o darovanju nekretnina vrijedan je 3,27 milijuna kuna.

Svirci, Baranja i Bačka

‘Svirajte mi svirci’, ‘Okolo naokolo na dva kotača’, ‘Vina s Dunava’, ‘Panonske tvrđave i vinski užitak’, ‘Okusi i mirisi Podunavlja’, ‘Blago Baranje i Bačke’... turistički su programi koji su jučer predstavljeni Zagrepčanima na jednodnevnom Festivalu Dunava. Predstavnici projekta ‘Central Danube Tour – jačanje turističkog razvoja u prekograničnoj regiji Dunava’, koji se sufinancira iz INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020., napravili su i okvirne cjenovne kalkulacije prema kojima bi spomenuti višednevni paket-aranžmani u dvije zemlje mogli koštati između 200 i 250 eura. Pojednostavljeno, kako slikovito kaže predstavnik agencije BTravel, za pet dana u Slavoniji treba izdvojiti onoliko koliko se na Hvaru potroši u jednom danu.

U riječkoj turističkoj agenciji ABC Travel, koja već tri godine u prospektima ima Slavoniju, kažu da će cijena trodnevnih vikend-paketa s posjetom Vojvodini i Novom Sadu biti oko 1250 kuna.

– Gosti koje smo dosad odveli u Slavoniju bili su oduševljeni. Mnogima taj jedan posjet nije bio dovoljan i ponavljali bi putovanje, samo u neko drugo godišnje doba. S nama je Slavoniju posjetilo dosta Riječana, Istrana, mnogi od njih se i sami bave turizmom, ali ljepote, hrana i gostoprimstvo koje dožive u Slavoniji i njih ostavi bez riječi. Mogućnost da se programi za Slavoniju prošire posjetom Novom Sadu i Vojvodini definitivno je vrijednost više i mnoge će zanimati – uvjeren je Kristijan Blaženović iz ABC Travela. Turistički domaćini s obje strane granice računaju prvo na domaće goste, a potom i prve susjede iz Slovenije, BiH i sl.

Miješaju je sa Slovenijom

– Svake godine stotine tisuća Slavonaca ljeti idu na Jadran, zimi u Zagreb na Advent. Pozivamo ih da sada sto tisuća dođu u uzvratni posjet, da dožive jesen ili zimu kod nas u Slavoniji, Baranji, Srijemu i na drugoj obali Dunava. Itekako im imamo što ponuditi – poručio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji zadnjih mjeseci istupa i kao ambasador slavonskog turizma. Direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić kaže da je najveći izazov navesti gosta da dođe prvi put. – Kad jednom dođu, više nema problema. Inače, s pojmom Slavonija teško se probiti u Europi, miješaju je i sa Slovenijom, ali zato je Dunav jedan od najvećih europskih brendova – kaže I. Jurić, koja čvrsto vjeruje u novi prekogranični turistički proizvod - destinaciju srednji Dunav.

13.03.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.