PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

18.07.2019
tekst
tekst

Hrvatska

MINISTAR GOSPODARSTVA DARKO HORVAT KAŽE 'Ne trebamo se bojati ruskog, kineskog, izraelskog ili američkoga kapitala, ako se naše inovativne ideje pretvore u kvalitetne projekte ovdje u Hrvatskoj'

Foto: HUP

Foto: HUP

U Hrvatskoj ima mnogo kvalitetnih ulagačkih ideja i projekata, za njihovu realizaciju su dobrodošli i investitori izvan Europe.

Autor: CroExpress/Hina

Ministar gospodarstva Darko Horvat istaknuo je da u Hrvatskoj ima mnogo kvalitetnih ulagačkih ideja i projekata te da su za njihovu realizaciju dobrodošli i investitori izvan Europe.

'Danas se više nitko ne usudi reći da u Hrvatskoj nema kvalitetnih projekata', rekao je Horvat i iznio da je vrijednost inovativnih ideja i projekata spremnih za investicijski ciklus veća od 5,5 milijardi kuna.

'Imamo toliko kvalitetnih projekata da nam nije dovoljan novac iz strukturnih fondova i nacionalnog proračuna, već smo u financiranje pozvali poslovni sektor unutar i izvan Europe', rekao je Horvat na susretu s poduzetnicima u organizaciji HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika,

'Ne trebamo se bojati ruskog, kineskog, izraelskog ili američkoga kapitala, ako se te inovativne ideje pretvore u kvalitetne projekte ovdje u Hrvatskoj', dodao je.

Poduzetnicima je poručio i da Državni inspektorat 'neće biti represivni aparat', ali da će za 'one koji budu sustavno radili greške te lažima i prijevarama rušili konkurentnost, kazne biti velike'.

Odgovarajući na pitanja poduzetnika, Horvat je rekao da se radi na daljnjem uklanjanju administrativnih zapreka i neporeznih nameta.

Na pitanje postoji li tim koji bi prevenirao eventualni novi 'slučaj Agrokor' ili 'slučaj Uljanik', Horvat je odgovorio da takvog tima nema, ali da se školuju ljudi koji će steći znanja uz pomoć kojih će prepoznati poduzeća s poteškoćama.

'Promjene su izazov, no istovremeno i prilika', rekao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić te je istaknuo da će vrijeme ispred nas obilježiti pitanja održivog razvoja, digitalizacije, robotike i umjetne inteligencije.

Kao primjer iskorištenih prilika, posebice u području digitalne industrije, naveo je Rimac Automobile i Infobip.

'Potrebne su nam i dalje snažne promjene u područjima koja su neriješena i koja opterećuju poduzetništvo, a koje je potrebno urediti, kao što su previsoki porezi, administrativna, porezna i neporezna opterećenja, problem bolovanja na teret poslodavaca. Očekujemo također i da proizvodne zajednice imaju bolji pristup poticajima nego je to sada slučaj, ako želimo pratiti brzi rast koji ostvaruju zemlje u našem okruženju te podići konkurentnost', rekao je predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika Ivan Bračić.

08.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.