PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

17.10.2019
tekst
tekst

Hrvatska

IZVANREDNO STANJE U HRVATSKOJ Diljem zemlje nabujale rijeke, u Kostajnici se brane kuće

Foto: Screenshot/HRT

Foto: Screenshot/HRT

Upaljen alarm za uzbunu i u BiH.

Autor: CroExpress/HRT

Uslijed intenzivnih oborina tijekom vikenda te prognoziranih oborina za prvu polovicu tjedna, u većem dijelu Hrvatske vodostaji su u porastu s tendencijom daljnjeg porasta, posebice na slivu Save, Une i Kupe, izvijestile su Hrvatske vode. Postoji mogućnost bujičnih poplava na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, Dalmacije i unutrašnjosti te na vodotocima koji se slijevaju s Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije, javlja HRT.

U Hrvatskoj Kostajnici brane se kuće 

Zbog obilne kiše porasli su vodostaji rijeka - Hrvatskoj Kostajnici prijeti Una koja od sinoć raste gotovo 10 centimetara na sat. Radnici čine sve kako bi spriječili da Una ugrozi ljude. Ali rijeka raste prebrzo pa se od nasipa duž korita odustalo - brane se najugroženije kuće. Na nekoliko lokacija u gradu - opskrba pitkom vodom vrši se iz cisterni. Zbog visokog vodostaja Une dio grada bit će bez električne energije. U iduća dva dana past će nova obilna kiša, što će uz visoke vodostaje pritoka Une iz susjedne BiH povećati vrh ionako visokog vodenog vala, koji se očekuje sutra navečer. Nabujala rijeka Korana odsjekla je istoimeno selo u općini Rakovica na karlovačkom području. 

Vatrogasci su iz poplavljenog turističkog naselja spasili osmero turista, među kojima i dvoje djece. Mostovi su teško oštećeni, komunikacija prekinuta. Prema prognozama Hrvatskih voda, u utorak prijepodne očekuje se vrhunac vodenog vala na karlovačkim rijekama, uzrokovan obilnom kišom, no vodostaj rijeke Korane ne bi trebao prelaziti 750 cm, što znači da će obrana od poplave ostati na tzv. pripremnim mjerama, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite. Unatoč tome traje punjenje vreća pijeskom, zatvaraju se otvori na barijerama na području Logorišta, Mostanja i Turnja

Montirati će se mobilne protupoplavne barijere u naselju Koritinja da bi se spriječilo izlijevanje Kupe na prometnicu D 36. Prema riječima Zorana Čavlovića iz Glavnog centra, zbog obilnih oborina na slivu Kupe porast vodostaja je brz i značajan i to na Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani i Glini. Vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu će dosegnuti očekivani maksimum tijekom utorka, te bi mjere obrane od poplava mogle biti u redovnim i ponegdje izvanrednim mjerama

U Ogulinu (Gornja Dobra) tijekom dana postoji mogućnost poplavljivanja. Vodostaji Save i njezinih lijevih pritoka su u porastu s tendencijom porasta, u domenama od niskih do srednje visokih voda. Vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac dosegnut će pripremno stanje obrane od poplava u srijedu s očekivanim vrhom vodnog vala u petak. Vodostaji u Jasenovcu dosegnuli su pripremno stanje obrane od poplava te se sutra tijekom dana očekuje da će vodostaji biti u redovnim mjerama obrane od poplava, s vrhom vodnog vala u petak. Zbog vremenske situacije u BiH, vodostaji u donjem toku Save također će biti u porastu. Također su u porastu i vodostaji rijeka u Lici (Lika, Gacka, Novčica) uz mogućnost izlijevanja iz korita.

14.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.