Autor: CroExpress/Hina
U trajektnoj luci u Supetru na otoku Braču u subotu će se održati prosvjed u organizaciji udruga Crveni križ Brač i ‘Brački pupoljci’ kojim traže da se otočkoj djeci s teškoćama u razvoju osigura besplatan trajektni prijevoz za odlazak na terapije na kopno. 
Organizatori ističu kako time žele ukazati na manjak empatije vladajućih prema otočkoj djeci s teškoćama u razvoju i potrebi da se odmah i kroz hitnu proceduru donese izmjena članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kako bi im se osigurao besplatan prijevoz. 
Udruga ‘Brački pupoljci’ za to se pravo bori se već 10 godina i ističe kako nemaju ništa protiv cjelovite izmjene zakona koje najavljuje ministarstvo, ali upozoravaju da sada, uz ostale izazove života na otoku, među roditeljima ima veliki broj onih koji jedva financiraju i osnovne obaveze.  
‘Kad se uzme u obzir da se na cijenu trajektne karte za odlazak na neophodne terapije na kopno zna izdvojiti u prosjeku i više od 3.000 kuna mjesečno, onda je jasno naše inzistiranje za uvrštavanje prijedloga izmjena članka 47. u hitnu proceduru i prije ljetne saborske stanke‘, napominju iz udruge te ističu kako priču o donošenju cjelovitog i novog zakona, u koji će se te izmjene eventualno uvrstiti, slušaju već godinama pa im je, dodaju, teško povjerovati da će se one početi i događati u listopadu, kako navodi ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. 
Osim toga, napominju da novi zakon još nije ni u fazi savjetovanja sa širom javnosti, koju obavezno mora proći te zbog različitih zakonskih rokova, ne može nikako biti usvojen iza ljeta. 
Također, od donošenja tog novog zakona do njegove implementacije proći će još sigurno tri do šest mjeseci te tako djeca s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka još sigurno godinu dana neće imati pravo na besplatan trajekt. Prosvjed ‘Nešto zbilja važno’ održat će se u Supetru na Braču s početkom u 10 sati.

Datum objave: 05.07.2019.