Autor: CroExpress/Večernji
Kandidat za ministra uprave, dekan Veleučilišta u Šibeniku, Ivan Malenica najavio je za Večernji list da će, postane li ministar, smanjiti birokraciju jer oduzima vrijeme i novac te poručio da javna uprava mora biti servis građanima.  
U razgovoru za Večernji list, objavljen u subotu, Malenica je rekao kako nakon imenovanja planira obaviti i razgovor s bivšim ministrom Lovrom Kuščevićem i upoznati se sa svim započetim projektima u resoru uprave
‘Ima dosta otvorenih pitanja na kojima je Ministarstvo uprave već radilo, od Zakona o ustanovama, Zakona o agencijama, digitalizaciji javne uprave. To su sve bitne i važne stvari. Tu su i Zakon o referendumu i Zakon o sprečavanju sukoba interesa, ali u ovom trenutku ne znam u kojoj su fazi. Moram prvo snimiti situaciju, upoznati se sa svime. Ako budem imenovan, to mi je plan sve do rujna obaviti i na jesen krenuti rješavati sve te stvari’, kaže vjerojatni budući ministar. 
Ključni cilj i ideja mu je, dodaje, da javna uprava bude ono što bi i trebala biti, a to je servis građanima. I da svi oni koji rade u toj javnoj upravi ne budu stigmatizirani.  
‘Ako budem izabran za ministra, radit ću sve da javna uprava zaista funkcionira i da građani u što kraćem roku i sa što manje troškova ostvare svoje interese sukladno zakonu. A to znači da ću ići prema tome da se smanji sva nepotrebna birokracija i tu će nam predstavnici poslodavaca i drugih interesnih skupina biti od velike koristi. Plan mi je obaviti razgovore s njima i vidjeti kako im se može izići u susret i olakšati poslovanje i komuniciranje s javnom upravom, kako izbaciti sve nepotrebno što im oduzima i vrijeme i novac u poslovanju i komuniciranju s javnom upravom‘, kaže Malenica za Večernji list.  
Upitan koliko je realno ostvariti sve što je rekao, Malenica je kazao kako je dosta vremena do kraja mandata Vlade premijera Andreja Plenkovića.

Datum objave: 13.07.2019.