Autor: CroExpress/Hina

Jutros oko 6,30 sati hrvatska policija je na graničnom prijelazu Bajakovo spriječila ulazak 11 pripadnika Vojske Srbije na teritorij Republike Hrvatske. Riječ je o pokušaju dolaska u Republiku Hrvatsku, nenajavljenog, neprijavljenog, nedogovorenog, kako bi u odorama Vojske Srbije boravili na području Jasenovca. Riječ o pokušaju koji nije očito imao komemorativni karakter, kao što bi to trebalo biti s respektom prema žrtvama i pijetetom, već s očito namjeravanom provokacijom i ciljem izazivanja incidenta’, istaknuo je premijer Plenković u izjavi novinarima u Banskim dvorima.
Premijer je podsjetio da je takva praksa nenajavljenog ulaska pripadnika tuđe vojske na teritorij druge države protivna međunarodnome pravu.


‘Za hrvatsku državu to je neprihvatljivo i mi najoštrije osuđujemo taj postupak’, naglasio je predsjednik hrvatske Vlade.

Poručio je i kako hrvatski građani trebaju znati da hrvatska Vlada i sve njezine institucije štite naš pravni poredak i ne dopuštaju ovakve provokacije. Državne institucije Republike Hrvatske djelovale su učinkovito i razotkrile ovaj pokušaj ‘praktički provociranja i incidenta’ pripadnika vojske Srbije, dodao je.

Upitan jesu li kontaktirali kolege iz Srbije vezano uz taj događaj, premijer Plenković naglasio je kako bi bilo normalno da su državna tijela Srbije najavila dolazak i želju dolaska pripadnika Vojske Srbije na taj događaj u Jasenovac.

Bilo bi dobro da Srbija poštuje međunarodno pravo

Upitan za komentar izjave srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina koji je zatražio od Hrvatske da im se ispriča, pritom ponovno grubo vrijeđajući Republiku Hrvatsku nazivajući je ‘sljedbenicom fašističke Pavelićeve ideologije’, premijer Plenković je ironično rekao da su ‘ovih Vulinovih 11, koji su htjeli doći u Hrvatsku’ očito zaboravili maksimu (srbijanskog pisca) Dušana Kovačevića i rečenicu (glumca) Pavla Vujisića – propisi su propisi.

‘Bilo bi dobro da poštuju propise, da poštuju međunarodno pravo i ne rade akte koja su očita djela provokacije i kršenja međunarodnoga prava. Sve ostalo je klasična vježba politikantsva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Mi smo tu priču od njih već puno puta čuli, nijednom nasjeli, vodimo ozbiljnu politiku kao članica EU-a i NATO-a’, rekao je premijer Plenković.

‘Poštujemo prava manjina u Hrvatskoj, uključujući i sprsku manjinu, i očekujemo isto tako da država Srbija s respektom tretira RH i Hrvate u Srbiji’, dodao je.

Upitan što je Srbija htjela postići s tom provokacijom, Plenković je odgovorio kako bi to trebalo njih upitati.

O slučaju Škaro: Bernardić još jednom dezinformira i zagađuje komunikacijski prostor neistinitim tvrdnjama

Premijer Plenković komentirao je na novinarski upit i tvrdnju predsjednika SDP-a Davora Bernardića da su premijer i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ‘od početka znali sve o slučaju bivšeg zastupnika HDZ-a i predsjednika Autokluba Siget Damira Škare’.

‘I u ovim izjavama Bernardić još jednom laže, dezinformira, zagađuje komunikacijski prostor neistinitim tvrdnjama i neistinitim informacijama, koristeći mučan događaj koji je vezan uz optužbe koje idu prema Damiru Škari u vezi s pokušajem silovanja’, rekao je premijer, dodavši da ni on ni ministar Božinović nisu imali nikakve ranije informacije o tom slučaju.

‘Naravno da ni ja, da ni ministar unutarnjih poslova niti smo imali informacija o tome niti je posao premijera niti ministra da radi posao hrvatske policije. Hrvatska policija, a kasnije i sud, djelovala je učinkovito i onako kao što intstitucije trebaju djelovati i raditi. Ove njegove izjave su apsolutno na tragu svega onoga što od njega cijelo vrijeme slušamo – a to je jedna velika praznina i laž’, kazao je Plenković.

Upitan kada će ‘u četiri oka’ sjesti i razgovarati s predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem, hoće li od njega tražiti ispriku te ako se to ne dogodi, je li to kraj SDSS-a u vladajućoj koaliciji, premijer Plenković je kratko poručio: ‘Mi razgovaramo kontinuirano’.

Datum objave: 07.09.2019.