Autor: CroExpress/Hina

U Gospiću je u ponedjeljak svečano obilježena 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije ‘Medački džep’ s koje je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozvao narod da ‘s optimizmom i hrabro korača u budućnost stvarajući domovinu’ baš onakvu kakvu je tada želio.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar branitelja Tomo Medved je rekao da taj datum obilježavamo jer je bio iznimno važan za obranu grada Gospića, Liku i domovinu Hrvatsku, a pohvalio je što na skupu bilo mnogo mladih ljudi, učenika da bi dalje pronosili istinu o Domovinskom ratu kao ‘najsvjetlijem razdoblju hrvatske povijesti’. Najbolnija rana kao posljedica Domovinskog rata, podsjetio je, jesu nestale osobe, zbog čega je ove godine prvi put donesen Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, koji objedinjava sva ovlaštena tijela i sve mjere u procesu pronalaska nestalih osoba, što je sada prioritet svih prioriteta, Ministar Medved je istaknuo razne provokacije koje čine isti oni koji su 1991. godine krenuli s tenkovima na Gospić razarati hrvatske gradove.  ‘Ali obranili smo se, a danas naša mudrost, snaga moderne države, punopravne članice EU i NATO-a s modernom Hrvatskom vojskom i policijom vodi u jedinstvenu težnju za izgradnjom bolje budućnosti za našu djecu’, istaknuo je.

‘Usmjereni smo ka gospodarskom razvitku i stvaranju kvalitete života’, rekao je pozvao sve da s optimizmom i hrabro danas koračaju u budućnost, stvarajući domovinu baš onakvom kakvu smo željeli kad smo krenuli u njezinu obranu u Domovinskom ratu'”, rekao je Medved.

Izaslanik predsjednice Republike Ante Deur zauzeo se da se o značaju Domovinskog rata i pobjedonosnih operacija ne govori samo na takvim skupovima, nego i u školama i na fakultetima, da Domovinski rat uđe u znanstvene radove da bi mlade generacije bile ponosne na nj i zajedništvo toga vremena, na vojnike i zapovjednike te da se nikada ne zaboravi snaga koju je nosila Katolička crkva i kardinal Kuharić, tu generaciju koja je stvarala hrvatsku državu.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić poručio je da se moraju čuvati i obilježavati stečevine Domovinskog rata kako bi se ‘začepila usta svima koji nisu željeli slobodnu Hrvatsku, a u Hrvatskoj i u najbližem susjedstvu ima ih puno’. Pozivajući sve na zajedništvo, pozvao je institucije da se ojača gospodarstvo i demografska obnova te da danas sve obitelji u Hrvatskoj žive dostojanstveno. Istaknuo je da je to zadaća koja ‘čeka ovu novu generaciju hrvatskih političara jer je prethodna generacija učinila ono što brojne prethodne nisu uspjele’.

Saborski zastupnik Stevo Culej rekao je prepričavajući događaje s ratišta da se danas ‘nije popularno sjetiti Mirka Norca, ni mnogih drugih’. ‘Ali da je tada bio rat, a da rat piše neka druga pravila, gdje se često pravila gube pod emocijom, stresom, pritiskom, i to se događalo, ali rat je završio, u slobodnoj smo Hrvatskoj’, rekao je Culej. Pozvao je odgovorne da se ‘Hrvatska uredi, da nam se iz stranih zemalja vrati naša mladost jer su ih branitelji svojom žrtvom za Hrvatsku za to zadužili’.

Presudom iz svibnja 2008. Županijski sud u Zagrebu osudio je zbog operacije ‘Medački džep’, jednog od zapovjednika Mirka Norca na sedam godina zatvora, ‘jer je propustio spriječiti da njemu podređene postrojbe muče i ubijaju civile te pale i dižu u zrak kuće u medačkim selima’. Pušten iz zatvora u studenome 2011.

Proslava godišnjice operacije je počela budnicom ulicama Gospića uz glazbu orkestra Oružanih snaga RH i svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, a nakon toga položeni su vijenci pod spomenik hrvatskim braniteljima te u vojarni 9. gardijske brigade ‘Vukovi’ i kod spomen-obilježja velebitskim junacima Rizvanuše. Središnja svečanost bila je na Trgu Stjepana Radića, gdje je i taktičko-tehnički zbor oružja i opreme MORH-a, MUP-a i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Datum objave: 10.09.2019.