Autor: CroExpress/Hina

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u utorak da će se Dan neovisnosti, 8. listopada slaviti i ubuduće jer je riječ o važnom danu u hrvatskoj povijesti te je najavio da će Vlada konkretan prijedlog o državnim praznicima, spomendanima i neradnim danima objaviti u četvrtak.

Jandroković je potvrdio kako će 30. svibnja biti novi Dan državnosti, a za ostale praznike kazao da će se konkretno znati nakon što prođu konzultacije u HDZ-u i s koalicijskim partnerima. ‘Ne raspravlja se o tome da se neki datumi nestanu iz naše povijesti, već o tome što će biti državni praznik, a što spomendan i da se nađe trajno rješenje kako više ne bismo mijenjali te datume’, izjavio je Jandroković nakon susreta s građanima u Saboru koji je organiziran povodom Dan neovisnosti.

Izrazio je žaljenje što je praznik 30. svibnja promijenjen jer je, kako je kazao, bio najsnažnije prihvaćen kod građana. Na pitanje novinara smatra li da bi obljetnica pada Vukovara 18. studenoga također trebao biti neradni dan, Jandroković nije želio iznositi svoje mišljenje prije nego prođu konzultacije.  ‘Taj dan je svakako iznimno bitan, simbol stradanja hrvatskih ljudi, Vukovar je simbol hrvatske slobode i stradanja i svakako zaslužuje odgovarajući tretman i moguće je da će i taj dan biti obilježen kao državni blagdan’, kazao je.

Složio se i da je 15. siječnja, dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja također bitan datum u novijoj hrvatskoj povijesti.

Jandroković: Zastupnike oporbe dvaput sam zvao na Dane otvorenih vrata

Današnji aktualni sat s građanima Jandroković je ocijenio zanimljivim izrazivši zadovoljstvo velikim odazivom građana na dan otvorenih vrata Sabora. ‘Osjećao sam je opuštenije nego kada je pravi aktualni sat, ovdje su došli građani s dobrom voljom i željom da čuju odgovore predsjednika Vlade i ministara o svojim životnim problemima. Od one teške politike koja često dominira Hrvatskim saborom ovdje smo se spustili na razinu svakodnevnih ljudskih problema i mislim da su ministri i premijer dali dobre odgovore’. Na novinarsku opasku kako u Saboru nije bilo puno oporbenih zastupnika, Jandroković je kazao kako ih je namjerno dva puta pozvao, te kako su svi dobili informaciju o održavanju manifestacije otvorenih vrata. ‘Mislim da je korisno susresti se s građanima no svaki od nas ima svoju savjest, svatko radi na svoj način kako smatra da je dobro i ispravno, pa tako i u ovom slučaju’, kazao je.

Predsjednik Sabora istaknuo je da je prazna sabornica jedan od problema koji muči hrvatski parlamentarizam dugi niz godina, ali i dodao kako su u ovom sazivu uvedene financijske kazne za nedolazak na sjednice. ‘Čini mi se da je to nešto podiglo odaziv zastupnika, međutim često se dogoditi situacija da dođu u Sabor, ali nisu u samoj sabornici, a to je opet njihova odluka i volja’, zaključio je. Ocijenio je kako bi bilo ljepše da se važnije političke rasprave vode pred većim brojem zastupnika, ali i napomenuo da neki zastupnici više rade po odborima, u međunarodnim izaslanstvima dok su neki orijentirani prema terenu.

Datum objave: 09.10.2019.