Autor: CroExpress/Hina

U odnosu na prošli mjesec plaće medicinskih sestara u Hrvatskoj porasle su od 250 do 600 kuna i time je potvrđeno da je povišica na dodatke u skladu s onim što su nakon potpisa dodatka kolektivnog ugovora tvrdili sindikati, piše u srijedu Jutarnji list.

Primjerice, osnovna plaća medicinske sestre koja radi u Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu, ima srednju stručnu spremu i 20 godina staža veća je ovaj mjesec za 371 kunu. Njezina kolegica s jednakim godinama staža, ali s visokom stručnom spremom, na račun je dobila povišicu od 389 kuna, ističe dnevnik dodajući da je riječ o neto iznosu. Medicinska sestra (SSS) u kolovozu je dobila 5694, a u rujnu 6065 kuna, kolegica s fakultetskim obrazovanjem u kolovozu je imala plaću 5914, a ovaj joj je tjedan na račun sjelo 6303 kune. Riječ je, dakle, o osnovnoj plaći bez prekovremenih sati, navodi Jutarnji.

To je zapravo zorna slika povećanja plaće na osnovi dodataka na posebne uvjete rada (3 posto) i dodatka za odgovornost za život i zdravlje ljudi (4 posto), koje su s Vladom potpisali sindikati iz sektora zdravstva.

Riječ je o prvim platnim listama, koje su ovih dana dobile medicinske sestre, a s obzirom na visinu odbitka i prireza diljem zemlje, plaće su porasle i do 600 kuna. Dnevnik podsjeća da je upravo ta računica i pitanje koliko će plaće porasti bio je kamen spoticanja između dviju frakcija medicinskih sestara, odnosno Strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara i Inicijative za boljitak sestrinstva, Medicinske sestre/tehničari zajedno.

Sindikat je, naime, od starta tvrdio da će plaće sestrama porasti od 250 do 600 kuna, a Inicijativa koja se organizira u novi Sindikat Medicinske sestre i tehničari zajedno tvrdila je da je povećanje svega 45 kuna, donosi Jutarnji list.

Datum objave: 16.10.2019.