Autor: CroExpress/Hina

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je prijave protiv čelnika SDSS-a Milorada Pupovca koji se zbog svojih izjava nakon ljetošnjih napada na pripadnike srpske manjine našao na meti optužbi da je poticao na mržnju i povrijedio ugled države. Ne otkrivajući njegov identitet tužiteljstvo je izvijestilo da je odbacilo svih 13 prijava protiv Pupovca zbog poticanja na nasilje i mržnju te povredu ugleda Republike Hrvatske.

Dvije udruge i jedanaest pojedinaca podnijeli su kaznene prijave protiv ‘zastupnika u Hrvatskom saboru, da je od 21. do 25. kolovoza 2019. u svojim javnim istupima, intervjuima, tiskovnim konferencijama i izjavama, počinio prijavljena kaznena djela iznoseći svoje komentare u odnosu na napade na pripadnike srpske manjine u Uzdolju i Đevrskama 21. kolovoza 2019.’, objavilo je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Pojašnjavaju da su kaznene prijave odbačene ‘iz razloga što je nakon poduzetih provjera navoda iz prijava ocijenjeno da se u radnjama prijavljenika nisu ostvarila obilježja kaznenih djela poticanja na nasilje i mržnju kao niti kaznenog djela povrede ugleda Republike Hrvatske niti kakvog drugog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti’.

‘Oštra, ali dopuštena kritika’ saborskog zastupnika

Tužiteljstvo smatra da sadržaj Pupovčevih izjava ‘nije bio usmjeren izvrgavanju poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Hrvatske niti je predstavljao poziv na javno nasilje i mržnju već u suštini predstavlja oštru, ali dopuštenu kritiku spomenutih događaja u Republici Hrvatskoj’. ‘To posebice iz razloga što se u konkretnom slučaju radi i o zastupniku u Hrvatskom saboru koji predstavlja svoje biračko tijelo, a saborski zastupnici uživaju najvišu ustavnu i konvencijsku zaštitu slobode izražavanja i iznošenja svojih političkih stavova, ideja i ocjena’, izvijestilo je državno odvjetništvo.

Čelnici braniteljskih udruga, posebno HVIDR-e, u posljednje su vrijeme prozivali Državno odvjetništvo da istraže Pupovčeve izjave, ističući da kontinuirano krši zakone, Ustav i Deklaraciju o Domovinskom ratu. Optuživali su ga u da je Hrvatsku izvrgnuo grubom omalovažavanju i usporedio s NDH.

Datum objave: 12.11.2019.