Autor: RTL/CroExpress

Zoran Milanović imao je pomirljiv govor u izbornoj noći, bit će predsjednik svih građana, ima podršku za povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistana i vjerojatno će bolje od Kolinde Grabar-Kitarović surađivati s premijerom Andrejem Plenkovićem. Dio je to rezultata istraživanja o očekivanjima od izabranog predsjednika Republike, koje je objavio RTL u suradnji s Promocijom plus.

“Zoran Milanović je na izborima pobijedio s potporom od 53 posto, ali prema istraživanju i dio onih koji mu nisu dali glas ipak misle da će biti predsjednik svih građana. Takvih je gotovo 70 posto: očekivano znatno viši je postotak među SDP-ovcima i ostalim strankama koji su ga podržavali na putu za mandat na Pantovčaku, ali i lijevim strankama i opcijama koje formalno nisu, a optimistično je i preko 90 posto birača Mislava Kolakušića. No, gotovo je četvrtina ispitanika skeptična, odnosno smatra da će Milanović od veljače, kada službeno preuzima dužnost, biti predsjednik samo svojih birača – takvih je 22,7 posto. Najviše među biračima Neovisnih za Hrvatsku i Hrvatskim suverenistima, a HDZ-ovci su se – podijelili. No znakovito da je ipak nešto više HDZ-ovaca koji očekuju da će Milanović ipak biti predsjednik svih građana! Da ne zna poručuje 9 posto ispitanika”, prenosi RTL.

Suradnja premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića bit će uspješnija nego u vrijeme mandata Kolinde Grabar-Kitarović – smatra 52,4 posto ispitanika.

Datum objave: 14.01.2020.