CroExpress/Hina

U protekla 24 sata imao povećanje od 53 bolesnika, to je manje nego jučer kada smo imali 63, prekjučer 69, a prije dva dana 74 zaražena, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare..
Preminuli Zagrepčanin bio je onkološki bolesnik


‘Još je prerano zaključivati o trendovima, ipak smatramo da poduzete mjere daju određene rezultate’, ustvrdio je.

Beroš je izvijestio kako je tijekom jutra u Klinici za infektivne bolesti preminuo 74-godišnji bolesnik iz Zagreba, koji je od ranije bio onkološki bolesnik, te je izrazio sućut obitelji.

‘Trenutno je još osam bolesnika na respiratoru, od toga jedan čeka laboratorijski test, ostalih sedam nije u kritičnom stanju. Ostalih 70 bolesnika su stabilni i nadamo se da neće trebati veću potporu u smislu intenzivne njege. Od njih su troje nešto teže bolesni’, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić.

Napomenula je da laboratoriji u Rijeci, Splitu i Osijeku rade testiranja u punom opsegu sedam dana, a stigli su zahtjevi i za testiranjem u Zadru i Varaždinu, što se rješava.

Razmišlja se da se u testiranja uključe i znanstvene institucije i sveučilišta koja imaju potrebne kapacitete, ako to bude potrebno zbog velikog broja slučajeva.

Najviše oboljelih ima Zagreb
, njih 225, Istarska županija 40, Krapinsko-zagorska 36, Primorsko-goranska 35, Splitsko-dalmatinska 34, Osječko-baranjska 31, Dubrovačko-neretvanska 22, Karlovačka 18.

U Šibensko-kninskoj ima 15, Varaždinskoj 14, Sisačko-moslavačkoj sedam, Zadarskoj šest, Zagrebačkoj tri, Brodsko-posavskoj dva, Bjelovarsko-bilogorskoj dva, Međimurskoj dva, Vukovarsko-srijemskoj jedan, Koprivničko-križevačkoj jedan i Ličko-senjskoj jedan oboljeli.

Nema potrebe za stavljanjem Biograda u karantenu


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da trenutno nema potrebe za stavljanjem Biograda u karantenu zbog dva oboljela liječnika.

Biogradska bolnica bit će ispražnjena i dezinficirana, većina kontakata žive izvan Biograda, svega 12 ih živi u gradu, pa karantena ne bi imala smisla. No, epidemiološka obrada je završena, mjere su prepisane”, kazao je Capak.

Rečeno je kako zasad nema problema sa zaštitnom opremom za zdravstvene ustanove, koja stalno stiže i raspodjeljuje se prema planu, a prvenstvo imaju bolnice u kojima se liječe bolesnici s koronavirusom.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović potpisao je odluku da vozači teretnih vozila u međunarodnom transportu odsad mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu.

‘Još na početku smo dali preporuku da svi vozači iz Hrvatske mogu nastaviti svoj posao, ali pod uvjetom da budu u karanteni dok su u Hrvatskoj. Budući da je prvi udar prošao, odlučili smo liberalizirati taj postupak za vozače u međunarodnom prometu. Oni sada mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući mjere samoizolacije’, rekao je Božinović.

Precizirao je da se vozači moraju javiti liječniku ako primijete simptome zaraze, dok oni koji nemaju uvjete za kućnu izolaciju i nadalje mogu koristiti karantene stožera. Vozači čiji je boravak između dviju vožnji kraći od 24 sata dužni to vrijeme provesti u kabinama svojih vozila.

Razmatra se mogućnost otvaranja specijaliziranih trgovina unutar tržnica


Božinović je rekao da se razmatra mogućnost otvaranja specijaliziranih trgovina unutar tržnica, pri čemu bi se propisale vrlo striktne mjere za vlasnike, odnosno osnivače tržnica, koje će se strogo kontrolirati.

Ponovio je da službe reagiraju na svaku dojavu o tome da rade djelatnosti koje nisu nužne u ovoj situaciji, kao i kad se ne poštuju propisane mjere.

‘Na svaku dojavu službe izlaze i provjeravaju. Mi smo donijeli odluku koje su djelatnosti rizične i one su zatvorene. Što se tiče ostalih, ne želimo da ekonomija u potpunosti stane, ali važno je provjeravati da li se svugdje poštuju epidemiološke mjere’, rekao je Božinović.

Apelirao je na trgovce da poštuju ograničenja o broju kupaca te da kupci moraju biti spremi čekati u redu ispred trgovina i držati razmak. ‘U nabavku neka ne idu cijele obitelji nego jedan član. Pogotovo da ne idu s djecom. Također pozivam sve da organiziraju kupovinu online’.

Božinović kaže kako je od jutros organiziran međugradski prijevoz na zagrebačkom području uz pomoć jedne autoprijevozničke tvrtke i u suradnji s lokalnim stožerima, odgovorivši tako na pitanje o problemu stanovnika mjesta poput Kašine i Zeline, koji ne mogu doći na posao u Zagreb.

Što se tiče dvojice policajaca s koronavirusom, jedan je iz PU zagrebačke, a drugi iz PU međimurske. Policajci su stalno u kontaktu s građanima, pa MUP čini sve da oni budu adekvatno opremljeni i zaštićeni, dodao je.

Datum objave: 26.03.2020.