PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

17.10.2019
tekst
tekst

Hrvatska

Grubišić i Rude odustali, Sinčić predao 15.200 potpisa

Sinčić kaže da ostali predsjednički kandidati nisu ništa napravili u 25 godina (foto: Tomislav Pavlek/Hina)

Sinčić kaže da ostali predsjednički kandidati nisu ništa napravili u 25 godina (foto: Tomislav Pavlek/Hina)

'Nakon što DIP pregleda te potpise i potvrdi moju kandidaturu, najavljujemo borbu za Pantovčak', rekao je Sinčić.

Br. pregleda: 1810

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednički kandidat 'Živog zida' Ivan Vilibor Sinčić predao je u subotu navečer Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) više od 15 tisuća potpisa za predsjedničku kandidaturu. 

'Stranka 'Živi zid', njezini brojni aktivisti i simpatizeri, organizirali su se u proteklih 12 dana diljem zemlje i učinili nemoguće. Predali smo 15.200 potpisa i svu drugu potrebnu dokumentaciju. Nakon što DIP pregleda te potpise i potvrdi moju kandidaturu, najavljujemo borbu za Pantovčak', rekao je Sinčić novinarima, nakon predaje kandidature.

Ustvrdio je da ostali predsjednički kandidati i stranke koje ih podupiru u proteklih 25 godina nisu učinile ništa za Hrvatsku.

'Dovedeni smo u stanje u kojem bismo sljedećih 26 godina morali ostvarivati rast BDP-a od pet posto da bismo dostigli 1990. Mislim da o njima i njihovim politikama više ne treba reći niti jedno jedino slovo', rekao je Sinčić.

Istaknuo je kako se njegov program temelji na zahtjevima za poništenjem pretvorbe i privatizacije i 'povratkom svega otetoga', lustraciji ratnih profitera i propalih političara, izmjeni Ovršnog zakona te trenutačnoj obustavi svih deložacija te povratku monetarnog suvereniteta Hrvatske.

Rude i Grubišić ispali iz utrke

Ivan Rude objavio je u subotu predvečer kako nije uspio prikupiti potrebnih 10.000 potpisa građana za svoju kandidaturu na predstojećim izborima za predsjednika Republike Hrvatske.

'Zahvaljujem svima koji su mi dali podršku. Žao mi je, ali nismo skupili dovoljno potpisa. Nije da fali puno, ali ih nemamo dovoljno', izjavio je Rude novinarima.

I Ivan Grubišić potvrdio je Hini u subotu navečer da je odustao od kandidature za predsjednika Republike Hrvatske na izborima koji će se održati 28. prosinca, rekavši kako ne želi sudjelovati u 'ovakvoj kampanji' u kojoj glavnu riječ vode stranke.

'Prikupio sam dovoljnih 10.000 potpisa, ali unatoč tomu danas sam odlučio odustati od kandidature za predsjednika Republike jer ne želim sudjelovati u ovakvoj kampanji u kojoj glavnu riječ vode partije', rekao je Grubišić u telefonskoj izjavi Hini.

Po Grubišićevim riječima, 'dominiranjem partija u Hrvatskoj jača partitokracija, a ne demokracija'.

'Ja imam svoj ponos i dostojanstvo i ne želim sudjelovati u takvoj kampanji', dodao je.

Četiri kandidata

U subotu u ponoć tako je istekao rok za predaju potpisa. Kandidature su Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), uz više od 10 tisuća zakonom propisanih potpisa građana, predala četiri kandidata – kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić, aktualni predsjednik Ivo Josipović, kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović i Ivan Vilibor Sinčić.

DIP će u sljedeća dva dana provjeriti pravovaljanost kandidatura, a najkasnije do ponoći 8. prosinca, kada će objaviti listu kandidata koji se mogu natjecati za predsjednika države.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin kazao je da je provjera potpisa već počela, a očekuje da će lista kandidata biti objavljena u ponedjeljak. Time će i službeno započeti izborna kampanja, koja će trajati do početka izborne šutnje, do 26. prosinca u ponoć.

07.12.2014.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.