CroExpress/Hina

Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru tri pacijenta.
Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3672 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 118 preminulo, a 2466 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4756 osoba.

Do danas je ukupno testirano 92. 808 osoba, od toga 1322 u posljednja 24 sata, izvijestio je Stožer.

Iz Stožera su izvijestili i da su, s obzirom na epidemiološku situaciju, donijeli odluku o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 koja će se primjenjivati od 13. srpnja.

Tom se odlukom se uvodi nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za sljedeće kategorije osoba: zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene; vozače, ostale zaposlenike u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnike u javnom prometu; zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti i kupce za vrijeme boravka u prodavaonicama; zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka te druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

‘Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana’, poručili su iz Nacionalnog stožera.
Od ponedjeljka, 13. srpnja, za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, uvodi se obvezno korištenje maski za lice za zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, za ugostitelje te u prodavaonicama i u javnom prometu.

Nacionalni stožer Civilne zaštite tu je odluku donio 10. srpnja, a riječ je o odluci o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti Covid – 19 i primjenjuje od 13. srpnja.

Maske su obvezni koristiti zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene.

Korištenje maski obvezno je i za vozače, ostale zaposlenike u prijevoznim sredstvima javnog prometa te za putnike u javnom prometu.

Maske su obvezni koristiti i zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti te kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama.

Korištenje maski obvezno je i za zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka.

Maske su obvezne koristiti i druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), stoji u odluci Nacionalnog stožera Civilne zaštite RH, koju je potpisao načelnik Stožera, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


Datum objave: 11.07.2020.