Hrvatske kompanije bit će u idućih godinu dana među najpogođenijim u Europskoj uniji posljedicama rata u Ukrajini, prvenstveno rastom cijena energenata, izvijestila je Europska investicijska banka (EIB) u svom najnovijem istraživanju.

“Kompanije u zemljama blizu Ukrajine i Rusije, poput Mađarske, Poljske, Latvije i Litve osjetit će pritisak. Kompanije u Grčkoj, Hrvatskoj i Španjolskoj također će osjetiti veće posljedice u odnosu na prosjek EU-a”, naveo je EIB u svom izvještaju pod naslovom “Koliko je loš rat u Ukrajini za europski oporavak?”.

EIB, banka čiji su dioničari zemlje EU-a i koja se bavi dugoročnim ulaganjima, objavila je ljestvicu zemalja čije su kompanije pod najvećim rizikom aktualne situacije.

Najugroženije su kompanije iz Grčke, a one iz Hrvatske se nalaze na sedmom mjestu prema riziku od gubitaka i bankrota među ukupno 27 članica EU-a.

EIB navodi kako su kompanije iz EU, posebno male, bile već oslabljene tijekom krize uzrokovane koronavirusom.

“Rat će pogoršati ranjivost kompanija preko tri kanala: smanjenja izvoza, ostvarenja manje dobiti zbog rastućih cijena energije te poteškoća s pronalaženjem izvora financiranja jer će banke izbjegavati rizik”, izvijestio je EIB.

Hrvatske kompanije bit će prvenstveno pogođene rastućom cijenom energenata, pokazuje objavljena tablica.

“Simulacija koju je proveo EIB na razini poduzeća sugerira da će udio poduzeća koje će gubiti novac porasti s 8 posto na 15 posto u godini dana (u prosjeku u EU). Udio kompanija pod rizikom nemogućnosti izvršenja obveza (default) porast će s 10 posto na 17 posto”, navela je banka.

Rusija je 24. veljače izvela invaziju na Ukrajinu pa će ratni sukobi ući u četvrti mjesec trajanja.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 16.06.2022.