Najmanje što bilo tko od nas može napraviti jest skrušeno sklopiti ruke i pomoliti za i tako pomoći našim misionarkama.

Služavke Maloga Isusa s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik misionarke na službi na Haitiju u pismu koje su poslale obavještavaju o teškoj situaciji u toj zemlji i mole za intenzivnije moljenje za potrebe haitijskog naroda. U cijelosti prenosimo pismo objavljeno na Facebook stranici Župe Rođenja Isusova na zagrebačkoj Kajzerici.

Drage naše sestre, rodbino i prijatelji,

vidimo da se vijesti s Haitija brzo šire.

Kako se u našem narodu kaže „dobar glas daleko se čuje, a onaj manje dobar još dalje“. Nažalost, na Haitiju se posljednjih godinu dana živi u teškoj ekonomskoj i socijalnoj krizi, a iz dana u dan postaje sve teže. Nesigurnost i strah haitijskom narodu „siju“ kriminalne skupine i bande koje se bave kidnapiranjem i tako „izvlače“ novac.

Biskupska Konferencija i Konferencija redovničkih poglavara je već više puta upozoravala odgovorne da je zemlja na rubu eksplozije i na umoru, te je tražila od državnih vlasti da nešto učini da bi narod živio sigurno i imao dostojanstven život. Ali, nažalost, stanje se ne mijenja… Ovdje je glas Crkve jako važan jer najviše socijalnih, prosvjetnih i zdravstvenih ustanova drži Crkva i tako pomaže svome siromašnom narodu, a s ovom trenutnom situacijom rad je jako otežan.

Želimo vam se ukratko javiti da znate da smo mi Bogu hvala dobro i zdravo. Nismo uplašene niti obeshrabrene, nego zajedno s ovim narodom molimo i živimo za izlazak iz ove krize.

Kod nas nema korone, ali, evo, kao što čitate, nažalost na Haitiju je zavladala druga „pošast“ nesigurnost praćena skoro pa svakodnevnim kidnapiranjima u Port-au-Princeu, glavnom gradu Haitija.

Među kidnapiranim osobama su bile osobe raznih staleža i funkcija… u posljednje vrijeme više nije niti bilo bitno tko si… nego, ako si se našao na putu, a bande tuda prolazile bio si njihov plijen… tako je među kidnapiranima završila i djevojka koja je inače prodavala kikiriki da bi se školovala… izašla je iz škole, našla se na cesti kojom su prolazili i nju su kidnapirali. Uglavnom kidnapiranja su se obavljala s ukradenim autima državnih službi čija su stakla bila zatamnjena. Nedavno su državne vlasti izdale naredbu da se svi auti, osim velikih državnih službenika, moraju voziti bez zatamnjenih stakala. I tako se stanje bilo primirilo…

Prije desetak dana, desetak naoružanih bandita, kidnapirali su pastora i dvoje njegovih suradnika za vrijeme obavljanja službe koja je bila prenošena online.

A jučer, 11. travnja 2021., kidnapirali su pet svećenika, dvije časne sestre i tri civila koji su išli su na uvođenje u službu novog župnika. Četiri svećenika su redovnici zajednice Svetog Jakova, a od civila su majka, sestra i kum svećenika koji je trebao biti uveden u službu. Ova vijest nas je sve pogodila i šokirala. Za njihovo oslobođenje traže milijun američkih dolara. U manje od 24 sata kidnapirali su 12 osoba.

Nadbiskup Nadbiskupije Port-au-Prince mons. Max Leroy Mesidor osudio je svaku vrstu nasilja i pozvao državne vlasti da osiguraju mir i sigurnost u zemlji, te osiguraju oslobađanje zatočenih čim prije. Osudio je svaku vrstu nasilja. Između ostalog, otmičarima i svima onima koji ih na bilo koji način podržavaju glasno je rekao prestanite uništavati zemlju i prestanite uništavati nadu haitijskog naroda.

Mi nismo uplašene, ali smo zabrinute za budućnost ovog naroda. Bande polako preuzimaju vladavinu i siju strah. Najtužnije od svega jest činjenica da su u tim bandama većinom mladići od 15 do 25 godina.

I naš grad, Petit Goave, u posljednjih mjesec dana više puta je bio „blokiran“. Kako gradom prolazi prometnica koja povezuje glavni grad sa Sjeverom i Sjeverozapadom Haitija, ta prometnica je bila blokirana s ciljem da bi se izrazila solidarnost i tražilo puštanje kidnapiranih osoba. Više osoba među kidnapiranima su bili i ljudi iz Petit Goave, koji rade u glavnom gradu.

Nedavno su u našem mjestu uhvatili i dvojicu zatvorenika koji su 25. veljače pobjegli iz zatvora iz Port-au-Princea zajedno s više od 400 zatvorenika. Ovdje su smještaj našli kod jedne gospođe, ali ne zadugo, jer su ih susjedi prijavili i policija ih je odmah privela zajedno s tom gospođom.

Ovim javljanjem htjele smo vam približiti situaciju na Haitiju i zamoliti vas da pojačate svoje molitve za potrebe haitijskog naroda. Mi svakodnevno molimo za vas i vaše potrebe jer znamo da je stanje u Domovini i svijetu teško s obzirom na pandemiju koronavirusne bolesti.

Vaše sestre misionarke s Haitija,

s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik, Sestre Služavke Maloga Isusa

13. travnja 2021. MOLITVA ZA HAITI Pročitajte pismo hrvatskih misionarki iz Haitija, s. Liberije Filipović i s. Ane…

Posted by Župa Rođenja Isusova Kajzerica on Tuesday, 13 April 2021

Autor: CroExpress Datum objave: 23.04.2021.