Usprkos spletkama oko protokola i otkazivanja svečanog otkrivanja, Spomenik Domovini je postavljen i trajno će ostati na autentičnoj poziciji i mjestu od kuda se pružao otpor srbočetničkim agresorima na Postaju hrvatske policije, u Glini, time na Banovinu i Hrvatsku, napisao je istaknuti hrvatski kipar Ivan Kujundžić na svom profilu na Facebooku. Ovdje donosimo dio teksta:

U duhu kulture svečanog otkrivanja, želio sam da se s par riječi o djelu obratimo; književnik i kroničar vremena i sudionik izglasavanja Deklaracije o nezavisnosti, Božidara Petrač i ja kao autor Spomenika Domovini, svima nazočnima bez iznimke i ranga protokola, jer ovdje svi bi trebali biti manji od makova zrna, pred pieteto svetih žrtava za domovinu Hrvatsku. Nažalost, to se nije uklopilo u glavni protokol MUP-a ministra Božinovića, koji ima pravo na svoje moderacije, ali kultura je da se kod otkrivanja uz nositelja projekta, ovdje HVIDR-a Glina, obrati autor i kritičar, što sam tražio no nismo mogli nažalost usuglasiti, poslje čega su, u HVIDR-a Glina odgodili svečano otkrivanje, pa molim sve prijatelje koji su željeli doći za ispriku.

Kip Spomenik Domovini, izrađen je kao megalit, u hrvatskom istarskom kamenu, dimenzija cca. 300 x 160 x 80cm, težine 10 t. Na skulpturi su oblikovanim likovni geometrijski oblici i elementi od kockica simbola hrvatskog grba kao štita i rostfreilnih kugi do inverzijskih krhotina po kamenu, naličja valjka stošca, kruga, koje simbolično podsjećaju na krhotine rata od topovskih kugla i metka, koji su razarale i lomile, ali ne i slomile otpor hrvatskih branitelja.

HRVATSKI AKADEMSKI KIPAR IVAN KUJUNDŽIĆ: Usprkos spletkama oko protokola i otkazivanja svečanog otkrivanja, Spomenik Domovini je postavljen i trajno će ostati na autentičnoj poziciji u Glini

Spomenik Domovini, kip je hrvatskoj nezavisnosti, u povodu 30., sad 32. i svih budućih obljetnica Deklaracije o nezavisnosti, koju je izglasao Hrvatski sabor, 25.lipnja 1991. Na kamenom megalitu i menhiru, umodelirani su i upisani tragovi rata! U oblikovanju skulpture koristio sam se likovno geometrijskim oblicima i tijelima, kubusa, kugle, stošca, kruga i kocki i nota, čime je simbolično ispričana tragedija rata. S jedne strane otpor je ponosno splet vijornih kockica „šahovnice“ hrvatskog nacionalnog štita, koja je u naletu roja kugli iz bojnih i bojevih glava pružala otpor. Probijena, na tren kao na smrt probodena je središnja Os Domovine, duh iscrpljenih duša obrane, čime su krenile patnje i ljudski progoni Glinjana i ljudi s Banovine.

Na drugoj strani megalita, metaforički je pozdrav Domovini, pozdrav prvim notnim zapisima s Runjaninove partiture hrvatske himne “Lijepa naša” skladane baš ovdje u Glini!

HRVATSKI AKADEMSKI KIPAR IVAN KUJUNDŽIĆ: Usprkos spletkama oko protokola i otkazivanja svečanog otkrivanja, Spomenik Domovini je postavljen i trajno će ostati na autentičnoj poziciji u Glini

Na menhiru kipa Spomenika Domovini, od našeg hrvatskog istarskog kamena, metalne su kugle kao srebrne suze boli i patnje žive vatre rata, koje evociraju sjaćanja na još prisutan trag rata i bol, u našim tijelima i dušama. Te srebrne suze, pretvaraju se kroz probijenu Os i rupu ekspresije naše emocije, u sinfoniju, iz requiema, u odu i budnicu, stapaju se s notnim zapisom u stih himne, Lijepa naša.

Kugle se konačno pretvaraju, u suze radosnice, koje metaforički pozdravljaju konačnu hrvatsku pobjedu Oluje, u Domovinskom i obrambenom ratu, koja je i simbolično svršio predajom korpusa JNA, također, u Glini. Te suze, simbol su patnje i ponosa, pijeteta i trajnog sjećanja na hrvatske ratnike čije legende moramo čuvati kao vrijednosti naših antičkih junaka, naše uzore, čije su žrtve za domovinu Hrvatsku nemjerljiva s bilo kojom i bilo čijom politikom i protokolom osim državnika Tuđmana, napisao je Kujundžić.


Autor: Ivan Kujundžić Datum objave: 26.06.2023.