Autor: Hina/CroExpress

Iz Ine je službeno potvrđeno da na današnjoj sjednici Uprave nije donesena odluka o Ininom rafinerijskom poslovanju, dok se neslužbeno saznaje da su članovi Uprave Ine, koji u tom tijelu predstavljaju hrvatsku Vladu, napustili sjednicu i time srušili kvorum.
Kako Hina neslužbeno saznaje iz dobro obaviještenog izvora bliskog hrvatskim članovima Uprave, oni su napustili sjednicu i time srušili kvorum kada su procijenili da bi mogli biti preglasani u ključnim odlukama, kao što je sudbina Rafinerije nafte Sisak.

Upravu Ine čine predsjednik Zoltán Áldott i članovi Niko Dalić, Gábor Horváth, Ivan Krešić, Davor Mayer i Péter Ratatics. U slučaju izjednačenog glasanja za i protiv, odlučujući je dvostruki glas predsjednika Uprave.

Iz Ine je službeno potvrđeno da danas nije donesena odluka o Ininom rafinerijskom poslovanju. Neslužbeni izbori iz Ine su pak ustvrdili kako su hrvatski članovi Uprave napustili sjednicu jer nisu bili sigurni bi li odluka o rafinerijskom poslovanju bila u skladu sa Zakonom o energiji.

U Ini neslužbeno kažu kako se danas razmatrao prijedlog da se nastave daljnja ulaganja u riječku rafineriju i da se prerada odvija isključivo tamo, dok bi se sisačka rafinerija pretvorila u distribucijsko-logistički centar, a razmotrile bi se i druge tržišno održive opcije odnosno partnerstva kako bi se smanjio gubitak radnih mjesta.

Hrvatski članovi Uprave, kako kaže neslužbeni izvoz iz Ine, nisu bili sigurni je li takav prijedlog u skladu sa Zakonom o energiji.

O tome će, kako se neslužbeno doznaje, biti održano glasovanje pisanim putem, ali ne zna se još kada.

Inina Uprava danas, kaže Hinin izvor iz te kompanije, nije donijela ni odluku o programu zbrinjavanja 338 radnika iz raznih segmenata djelatnosti, dok je podržan novi operativni model za dio maloprodaje za dodatnih 60 do 80 benzinskih postaja koje bi se dale u zakup poduzetnicima, uz zadržavanje Inina brenda.

Najave o mogućem gašenju proizvodnje u rafineriji u Sisku izazvala su veliku buru u javnosti.

Danas dopodne se ispred upravne zgrade Ine na zagrebačkoj Aveniji Većeslava Holjevca, gdje se održavala sjednica Uprave, spontano okupilo 300-tinjak radnika Rafinerije nafte Sisak, radi iskazivanja nezadovoljstva mogućim gašenjem sisačke rafinerije.

Datum objave: 24.09.2014.