Autor: Radio Đakovo

Branka Ćubelić, djevojački Dembić, prije pedeset godina s roditeljima je iz ekonomskih razloga napustila rodno Drenje i otišla u Australiju i od tada, kako kaže, kao i većina iseljenih Hrvata, boluje od bolesti za koju nema lijeka, a to je nostalgija za domovinom.

Branka za sebe kaže da živi očev san jer je on sanjao slobodnu i samostalnu Hrvatsku, a ona ju je i doživjela. No, kao i većina iseljenika, vrlo je kritična, tvrdi da pravna država još ne funkcionira, a najviše zamjera sporost birokracije, ‘veze’ bez kojih se ništa ne može riješiti.

Nekadašnja Drenjanka, koja je sa svojom obitelji u poslovnom smislu uspjela u Australiji kritična je i što se tiče odnosa Hrvatske prema hrvatskim iseljenicima. Kaže da su iseljenici bili voljni ulagati u Hrvatsku, ali da su prevareni.

‘Dođite vi nama, ostavite vaš novac, a onda tko vas šiša’, iskreno iznosi stav o odnosu prema iseljenicima. No, i pored toga, brojni hrvatski iseljenici na druge načine nastoje pomoći, pa tako i naša sugovornica, zajedno s prijateljima iz Australije kroz humanitarnu organizaciju Helplink Australia, koja se već dokazala u Africi, te s poznatim HTV-ovim ratnim snimateljem Petrom Malbašom iz Sinja pokreće humanitarni projekt u Hrvatskoj.

Osim pomoći ustanovi za smještaj osoba s retardacijom u Vrlici, plan je pomoći kroz slične projekte i drugim krajevima Hrvatske, najavljuje Petar Malbaša ne isključujući pomoć ni Đakovu, Osijeku, Vinkovcima i Vukovaru.

Datum objave: 04.08.2014.