Autor: Z.S./Deutsche Welle

Nedžad Beganović prije godinu dana s obitelji je iz Zadra ‘zapalio’ za glavni grad Njemačke – Berlin. Razlog – ambicija i želja za napretkom. A nije odmogao ni kredit u ‘švicarcima’…

Kako piše Deutsche Welle, Beganović je radio u zadarskoj Općoj bolnici. Kolege su ga u odluci podržale. Kada je odluka pala, krenuo je s učenjem jezika i to na privatnim satovima. Znao je da je standard Goethe institut i toga se držao. Zbog odluke ne žali; Zadar je na samo sat i pol leta avionom od Berlina.

Nedžad sa suprugom i sedmogodišnjom kćerkicom živi u blizini Berlina, a planiraju preseljenje u sam grad, kojim su oduševljeni. Prvi dojam bio je da je došao u organiziranu zemlju.

‘Ovdje sam kao liječnik anesteziolog iskorišten sto posto. Doma je bilo praznog hoda. Tamo sam ponekad mogao otići na kavu, iako ni toga nije bilo puno. A ovdje ne pamtim da sam uopće izašao za vrijeme radnog vremena. Imate pola sata pauzu, koja nije dio radnog vremena nego i nju morate odraditi posebno, da bi radno vrijeme bilo osam sati. Ovdje se ipak puno više radi, a s druge strane, ja ne moram puno misliti niti o nabavci materijala, niti o drugim ‚sporednim‘ stvarima, ja samo kažem ako mi nešto fali i dobijem razuman rok koliko treba da se to naruči“, priča liječnik za DW. U šali kaže da bi Nijemci, da nema stranaca, mogli zatvoriti mnoge klinike. Još jednom, sustav ga oduševljava.

‘ Vi se samo prijavite da tu živite, to je jedan papir koji izvadite i nakon toga sve stiže poštom. Dobio sam pošte kao nikada u životu, ali to je u redu, jer vi zapravo ništa dalje ne trebate raditi. (…)S druge strane mi (u Hrvatskoj op.a.) smo snalažljivi i vješti u improvizaciji, jer smo ponekad na to bili prisiljeni i oni na to gledaju kao jednu dodatnu vještinu i spretnost’.

Datum objave: 15.09.2014.