Hrvatski branič koji igra za Hamburg Mario Vušković (21) suspendiran je na dvije godine jer je bio pozitivan na EPO sredinom rujna 2022. godine, objavio je Njemački nogometni savez (DFB) u četvrtak.

Testom obavljenim 16. rujna 2022. na treningu utvrđeni su tragovi EPO-a u urinu Marija Vuškovića, u uzorcima A i B. Dvogodišnja kazna protiv Vuškovića stupa na snagu 15. studenog 2022.

Igrač i drugoligaški klub iz Hamburga (HSV) žalili su se na odluku DFB-a.

“Primili smo na znanje odluku sportskog suda DFB-a i, nakon razgovora s Mariovim odvjetnicima, odmah smo se složili da se na presudu treba žaliti. Sada ćemo uzeti vremena da se pozabavimo obrazloženjem presude”, rekao je član uprave HSV-a Jonas Boldt.

“Kao rezultat postupka, sportski sud DFB-a uvjeren je s dovoljnom sigurnošću da analize A i B uzoraka urina igrača u laboratoriju u Kreischi pokazuju prisutnost egzogenog eritropetina (EPO). Riječ je o zabranjenoj tzv. ‘nespecifičnoj tvari’, što je kažnjivo kršenje antidopinških propisa DFB-a.”, izjavio je Stephan Oberholz, predsjednik sportskog suda (Sportgericht) Njemačkog nogometnog saveza (DFB), koji je prva instanca u slučajevima dopinga u njemačkom nogometu.

“Urin uzet 16. rujna 2022. tijekom provjere treninga u Kreischi analiziran je ukupno pet puta priznatim znanstvenim metodama, u slučaju B uzorka također pod nadzorom stručnjaka s kojim su se konzultirali igrač i HSV Dostupne su sve analize malog, ali jasno vidljivog nalaza egzogenog EPO. Ove rezultate i rezultate drugog mišljenja dr. Yvette Dehnes, stručnjakinje za EPO iz Osla, provjerio je i potvrdio sudski vještak prof. -Francois Naud iz Quebeca Stoga, daljnja analiza, koju je obrana zahtijevala kao alternativu, više nije potrebna s našeg stajališta”, nastavio je Oberholz.

“Za utvrđeni prekršaj obično je predviđena kazna od četiri godine od koje smo namjerno odstupili.Razloga za to je više: Vušković treba se tretirati kao prvi prekršitelj s jedne strane, a s druge strane rezultati analize pokazuju samo malu količinu EPO-a, tako da se ne može pretpostaviti strukturirani doping. Učinci duge zabrane također bi utjecali na 21-godišnjeg profesionalnog nogometaša i momčadskog sportaša koji je još u procesu razvoja intenzivnije od sportaša pojedinca. Sportski sud stoga smatra izricanje dvogodišnje zabrane biti primjerenim”, pojasnio je Oberholz odluku o suspenziji.

Njemačka antidopinška agencija (Nada) i Svjetska antidopinška agencija (WADA) također se mogu žaliti, u roku od tjedan dana.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 30.03.2023.